Podle Lidových novin, které na žalobu loni upozornily, patřily rodině Holečkových pozemky ve Velké Chuchli, na kterých stojí dostihové závodiště. Část pozemků jim byla vyvlastněna v roce 1957, zbytek museli prodat státu za nevýhodných podmínek o téměř 20 let později.

Soudkyně dnes avizovala, že žalobu v březnu zřejmě zamítne, Holeček by podle ní měl žalovat Státní pozemkový úřad (SPÚ). Muž přitom podal žalobu na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). "Není tam pasívní legitimace, není možné zaměňovat organizační složky státu," řekla soudkyně.

V žalobě Holeček uvedl, že ÚZSVM žaluje proto, že v nabídce SPÚ nenalezl pozemky, které by odpovídaly pozemkům zabraným. Jeho právní zástupce Jiří Blahutka dnes také řekl, že s SPÚ vede rodina Holečkých další řízení.

Podle zástupkyně ÚZSVM Sylvy Sokolové se žalobce domáhá něčeho, na co nárok nemá, protože úřad neřeší restituční nároky. "My neodmítáme vlastní nárok žalobců, k tomu se vyjádřit nemůžeme, protože my jsme jinou organizační složkou státu, která nezná restituční nároky žalobců," vysvětlila Sokolová po skončení jednání.

Holeček se dnešního jednání nezúčastnil, Blahutka nechtěl vyjádření soudkyně ani samotnou žalobu komentovat. Hned na začátku jednání ale vzal část žaloby zpět, některé z parcel na Hradčanech a v Krkonoších tak požadovat nebude.

Na pozemcích, které v Hradčanech požaduje, by chtěl Holeček podle právníka vysadit ovocný sad a vybudovat pomník.