Polsko bude v neděli 11. listopadu slavit 100 let od opětovného získání nezávislosti. Ulicemi Vratislavi má při této příležitosti projít pochod, který organizuje Piotr Rybak, odsouzený svého času za spálení loutky Žida, a bývalého kněze Jacka Miendlara, známého antisemitskými výroky, poznamenala televize TVN 24 na svém webu. Očekává se účast až 10.000 lidí, organizátoři slibovali, že pochod uspořádají i přes případný zákaz. "Žádný nepřítel Poláků nám nebude diktovat! Na vratislavském pochodu není místo pro politicky korektní blekotání," napsal Miendlar na twitteru.

Loni účastníci pochodu nesli transparenty typu "Smrt nepřátelům vlasti" a poprali se s účastníky protidemonstrace, kteří nesli transparenty "Fašismus neprojde" a "Tady jsou hranice slušnosti".

Primátor zákaz zdůvodnil obavami ze spáchání trestných činů a přestupků během pochodu. Námitky ale vznesl i úřední ombudsman. Podle něj nelze zakázat veřejné shromáždění jen z obavy ohledně průběhu akce. Svoboda shromažďování musí být chráněná, jak vyplývá i z verdiktů Evropského soudu pro lidská práva, argumentoval.

Pochod nacionalistů ve středu zakázala i varšavská primátorka, hlavně s odvoláním na bezpečnost občanů, vzhledem k řádění nacionalistů v uplynulých letech a i vzhledem k tomu, že řada policistů - místy podle agentury AP až 60 procent stavu - momentálně čerpá nemocenskou na protest proti nízkým platům.

Zákaz dnes zrušil varšavský soud, argumentující, že svobodu shromažďování, tak důležitou pro demokracii, chrání ústava. Organizátoři pochodu verdikt uvítali jako své vítězství, právník radnice slíbil odvolání, přestože rozhodování soudu označil za bezpředmětné.

Mezitím se totiž prezident Andrzej Duda a premiér Mateusz Morawiecki dohodli, že v neděli uspořádá pochod hlavním městem vláda jako součást oslav státního svátku - a tento pochod se má ubírat stejnou trasou ve stejné době, jakou si původně vybrali nacionalisté. Zúčastnit se jej má i předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński a řada dalších činitelů. Podle ministerstva obrany se zajištěním bezpečnosti během oslav nezávislosti vypomohou ve Varšavě vojáci.