Robby, jak se šimpanz jmenuje, se narodil v německé zoologické zahradě před 43 lety. Nejpozději v pěti letech věku se dostal do cirkusu Klause Köhlera, kde žije dodnes, i když už v představeních nevystupuje. Pro Köhlera je podle jeho slov jako člen rodiny.

Ochránci zvířat mají ale za to, že by pro šimpanze bylo nejlepší, kdyby žil se svými druhy. K tomu došel před třemi lety i úřad okresu Celle, který nařídil, aby byl Robby převezen do speciálního zařízení, kde by se postupně znovu naučil žít se zvířaty. Učinil tak i na základě posudku, podle něhož byl sice šimpanz v dobré tělesné kondici, ale projevoval poruchy chování kvůli tomu, že neměl kontakty s dalšími opicemi.

Ředitel cirkusu Köhler, u něhož Robby žije na 60 metrech čtverečních, i když by jich podle odborníkům měl mít k dispozici kolem 200, se s tím ale nesmířil a rozhodnutí napadl u soudu. Argumentoval mimo jiné tím, že už je šimpanz příliš starý na to, aby měnil své dlouholeté návyky. "Robby nezná žádné opice, ale jen lidi," tvrdil.

Prvoinstanční soud sice potvrdil v roce 2017 rozhodnutí úředníků, odvolací soud dnes ale vyřkl opačný verdikt. Zdůvodnil ho především tím, že věk 43 let je na šimpanze hodně vysoký - ve světových zoologických zahradách je jen několik starších šimpanzích samců - a jeho odevzdání do specializovaného zařízení by tak nebylo přiměřené.