Ochránci lidských práv navštívili na tomto ostrově blízko Afriky celkem devět věznic. Upozorňují přitom, že vězni, kteří v celách mnohdy čekají i několik let na zahájení soudního procesu, žijí v příšerných podmínkách. Místnosti jsou přeplněné, špinavé, tmavé a je v nich nedostatek čerstvého vzduchu. Vězni trpí podvýživou a nemají přístup ke zdravotní péči ani k hygienickým zařízením.

"Žádná z věznic, které jsme navštívili, neodděluje odsouzené vězně od neodsouzených, jak požaduje mezinárodní právo. V některých případech sdílí celu děti s usvědčenými kriminálníky," píše se ve zprávě.

Ochránci lidských práv mimo jiné zdůraznili, že počet žen a dětí v předběžných vazbách se zvyšuje; předběžně zadržené ženy tvořily ve věznicích loni v říjnu 70 procent všech vězeňkyň, děti pak 80 procent. Těhotné ženy a jejich děti nemají přístup k adekvátní zdravotní péči. Děti nemají přístup ani ke vzdělání, jak požaduje národní i mezinárodní právo.

Ve vězení na soudní proces čekají i několik let mimo jiné lidé, kteří čelí obvinění z nenásilných zločinů, jako je krádež telefonu či kuřat nebo padělání peněz a zboží. Podle aktivistů pro takové zločiny není nutné, aby obvinění čekali na soud ve věznicích.