Iniciátory je patnáct států, mezi nimi Řecko, Rusko, Pákistán, Peru nebo Itálie. Kampaň je přímým důsledkem smrti saúdského opozičního novináře Džamála Chášukdžího, který byl počátkem října zavražděn na saúdském konzulátu v Istanbulu, uvedla AFP.

Podle šéfa IFJ Anthonyho Bellangera má budoucí konvence sjednotit a zastřešit řadu různých mezinárodních textů týkajících se novinářské profese v jednom právním dokumentu. "Nejlepším způsobem, jak uctít památku obětí, je vytrvale mobilizovat novináře a odhalovat beztrestnost, která trvá už příliš dlouho," řekl Bellanger.

IFJ chce s pomocí několika členských zemí nastolit problém na půdě OSN, zejména ve Valném shromáždění, které jediné je oprávněno mezinárodní konvence schvalovat. Proces podle AFP může trvat několik let.

Navrhovaná konvence má 22 paragrafů, které zakotvují závazek ochrany novinářů, respekt vůči svobodě slova nebo postih útoků proti žurnalistům. IFJ sídlící v Bruselu reprezentuje 600.000 novinářů ze 134 zemí světa. Podle její zprávy loni ve světě zahynulo 81 příslušníků novinářské profese.