Chášukdží byl naposledy spatřen 2. října, kdy navštívil saúdskoarabský konzulát v Istanbulu. Rijád až minulý týden přiznal, že muž na konzulátu přišel o život, údajně při bitce s lidmi, s nimiž se na úřadě sešel. Saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr případ označil za závažný omyl.

Altmaier považuje vysvětlení, jaké poskytl Rijád, za nedostačující. "(Německá) vláda se shoduje, že prozatím nedáme souhlas k dalšímu vývozu zbraní (do Saúdské Arábie), protože chceme vědět, co se stalo," sdělil ministr v rozhovoru s televizí ZDF.

Německé ministerstvo zahraničí si kvůli novinářově smrti pozvalo ke konzultaci saúdskoarabského velvyslance. Termín schůzky podle prohlášení ministerské mluvčí dosud nebyl stanoven.

Německá vláda zatím schválila zbrojní export do Saúdské Arábie v hodnotě 400 milionů eur (deset miliard Kč). Království by tak bylo po Alžírsku druhým největším dovozcem německých zbraní.

Podle Altmaiera by měly také jiné země EU prodej zbraní Rijádu zastavit a přispět ke zvýšení tlaku na Saúdskou Arábii. "Bylo by významné sjednotit evropské stanovisko... nebude to mít náležitý dopad, pokud my zastavíme vývoz a ostatní státy ten výpadek doplní," řekl ministr.

Největším evropským vývozcem zbraní do arabské země je podle unijních statistik Británie následovaná Francií, Německem a Itálií. Český vývoz je výrazně nižší než v případech těchto států, přesto však není zanedbatelný. Podle údajů českého ministerstva průmyslu a obchodu loni Česko do Saúdské Arábie vyvezlo vojenský materiál v hodnotě 28,3 milionu eur (asi 732,3 milionu korun), což byl téměř dvojnásobek proti roku 2016.

Žádná ze zmíněných zemí zatím na výzvu Berlína zastavit prodej zbraní Rijádu nereagovala. Britská premiérka Theresa Mayová se dnes omezila na vyjádření "naléhavé potřeby vyjasnění" okolností novinářovy smrti, které podle ní musí zajít do větší hloubky než verze zveřejněná Saúdskou Arábií.

V Rijádu v úterý začne investiční fórum, které se mnoho jednotlivců a organizací kvůli Chášukdžímu rozhodlo bojkotovat. Podle agentury Reuters se snaží němečtí politici přimět k bojkotu i generálního ředitele firmy Siemens Joea Kaesera.