Chlapci se na koupališti utopili 2. srpna. Ve vodě je našli asi po dvou hodinách od nahlášení potápěči. Záchranáři již chlapcům nedokázali pomoci, resuscitace byla neúspěšná.

"Kriminalisté obvinili dvě ženy a jednoho muže z trestného činu usmrcení z nedbalosti, za který jim hrozí v případě odsouzení trest ve výši až šesti let. Více podrobností v této fázi vyšetřování nebudeme sdělovat," řekla Johnová. Vyšetřování podle ní dále pokračuje, policie bude nadále pokračovat s výslechy svědků.

Podle některých médií personál areálu otálel s pomocí rodičům, kteří děti hledali. Ředitel areálu Robert Nedvěd řekl již dříve serveru iDNES, že zaměstnanci areálu Lhota podle něj udělali pro záchranu dětí maximum. Česko-vietnamská společnost žádá vyšetření události. Server Blesk.cz s odvoláním na svědky již dříve uvedl, že chlapci zmizeli dřív, než byla událost nahlášená na tísňovou linku, matkám ale nikdo nevěnoval pozornost, zaměstnankyně koupaliště se prý ženám vysmívaly. Televize Prima s odvoláním na svědky události uvedla, že se do řešení situace vložili další návštěvníci koupaliště. Pracovnice koupaliště ale podle nich nechtěly vyvolávat chaos a obtěžovat návštěvníky.

V neděli 5. srpna se na koupališti sešlo asi 150 lidí na pietní akci za utonulé chlapce. Kolem dřevěného kříže u lesní cesty účastníci položili květiny a svíčky. Hrála harmonika, někteří lidé tiše zpívali a podle vietnamského zvyku házeli na pietní místo hrsti rýže.