V osmi zjištěných nelegálních hernách byly podle celníků provozovány hazardní hry, k nimž nebyla udělena příslušná povolení podle zákona o hazardních hrách. "V dalších provozovnách celníci objevili i jiné nedostatky v provozování hazardních her," uvedla Bortlová. Šlo například o počet provozovaných herních pozic, nedodržení provozní doby, ale i neprovádění řádné identifikace a evidence návštěvníků herny. Provozovatelé měli také neplatnou registrační známku nebo chyběla v jejich provozovnách informační sdělení.

Při těchto kontrolách zajistili celníci 43 výherních automatů, ve třech případech bylo zajištěno více než 50.000 korun pocházejících z provozovaného hazardu. "Celníci odvezli nelegální technická herní zařízení z provozoven v Lipníku nad Bečvou, Prostějově, Vidnavě, Kojetíně a Jeseníku do celních skladů," dodala Bortlová.

Podobné kontroly provedli celníci už na jaře, kdy zjistili, že téměř polovina z 20 kontrolovaných heren nemá potřebná povolení. Zajistili tehdy 33 herních zařízení a hotovost ve výši téměř 8000 korun. Za nepovolené provozování hazardní hry hrozí podle Bortlové odpovědným osobám pokuta až do 50 milionů korun a propadnutí zadržených přístrojů i hotovosti.