Z prohlášení tří evropských států vyplývá, že toto vysvětlení je pro ně nepřijatelné. "Vraždu nelze ničím ospravedlnit, odsuzujeme ji co nejdůrazněji," konstatuje se v dokumentu. "Přesné okolnosti novinářovy smrti je třeba co nejrychleji objasnit. Tvrzení Rijádu je zapotřebí podložit důvěryhodnými fakty," stojí v prohlášení.

Odhalení pravdy vyčerpávajícím, transparentním a důvěryhodným způsobem je podle Londýna, Paříže a Berlína nezbytné a žádoucí. Vyšetřování je třeba vést do doby, než bude jasně určena odpovědnost za spáchané zločiny a zajištěn náležitý soudní proces, píše se v dokumentu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes oznámil, že v úterý učiní "veškerá potřebná oznámení" k Chášukdžího smrti na schůzi s poslanci vládní strany v parlamentu. Konstatoval, že prohlášení bude obsahovat plnou pravdu. "Usilujeme o spravedlnost a celá pravda vyjde najevo. Celá pravda," řekl prezident na shromáždění v Istanbulu.

Podle agentury Reuters prezident zřejmě oznámí alespoň dílčí výsledky vyšetřování. "Proč (na ambasádu) přijelo 15 lidí, proč bylo 18 lidí propuštěno. Tyhle věci musejí být podrobně vysvětleny," komentoval Erdogan zprávy o okolnostech vraždy a čistce v súdánské tajné službě, jak ji popsaly tamní úřady.