"Osmnáct podezřelých Saúdských Arabů bylo zatčeno. Vyšetřování stále pokračuje," uvedla podle agentury Reuters ve svém prohlášení saúdskoarabská prokuratura. Poradce saúdskoarabského královského dvora Saúd Kahtání a zástupce šéfa rozvědky Ahmad Asírí byli propuštěni ze svých funkcí.

Saúdskoarabská verze událostí je v rozporu s informacemi, které zveřejnila v uplynulých dnech turecká provládní média s odvoláním na nejmenované turecké představitele. Podle nich byl novinář Chášukdží, žijící v dobrovolném exilu v USA, brutálně zavražděn komandem speciálně vyslaným z Rijádu.

Chášukdží, který byl známým kritikem saúdskoarabského režimu, navštívil konzulát 2. října, aby si vyřídil doklady kvůli svatbě, a od té doby byl nezvěstný. Turecká policie uvedla, že v den zmizení novináře, či noc předtím, přiletělo do Istanbulu z Rijádu 15 Saúdských Arabů, mezi nimi členové ochranky korunního prince, členové tajné služby i forenzní expert. Krátce po zmizení novináře zase odcestovali.

Podle dnešní zprávy agentury SAP nařídil král Salmán v reakci na smrt novináře restrukturalizaci generálního ředitelství tajných služeb. Rovněž mají být aktualizována pravidla, která stanovují pravomoci této instituce, mají být zhodnoceny její metody a postupy práce.

Ministerstvo spravedlnosti dnes v Rijádu vydalo prohlášení, podle něhož se Chášukdžího případ stal na svrchovaném saúdskoarabském území a ujme se ho saúdský soud, jakmile skončí všechny náležité procedury.

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán (přezdívaný MbS) údajně o konkrétní operaci, jež měla za důsledek Chášukdžího smrt, nic nevěděl, napsala agentura Reuters. "Nebyly tu žádné příkazy ho zabít nebo ho unést," uvedl zdroj, který si přál zůstat anonymní. Dodal však, že Rijád dlouhodobě požaduje návrat kritiků do království.

"MbS o této konkrétní operaci nic nevěděl a určitě nenařídil někoho unést nebo zavraždit. Věděl ale o obecné instrukci říkat lidem (kritikům vedení), aby se vrátili (do Saúdské Arábie)," řekl zdroj. Chášukdžího tělo bylo podle zdroje předáno "místnímu spolupracovníkovi", na konzulátu se ale nenašlo.

Turečtí vyšetřovatelé v Istanbulu v pátek vyslýchali turecké zaměstnance saúdskoarabského konzulátu. Rovněž hledali ostatky v lese na okraji Istanbulu a ve městě při pobřeží Marmarského moře, napsala Reuters odkazem na dva turecké zdroje. Turečtí vyšetřovatelé se podle ní nejspíše brzy dozví, co se stalo s tělem zabitého novináře. Turecko má prý vzorky Chášukdžího DNA, a turečtí vyšetřovatelé tak o ně nebudou muset žádat Rijád.