Čtyřiačtyřicetiletý muž byl v minulosti už několikrát trestán, podle znalců je jeho náprava v podstatě vyloučena. Svou partnerku zavraždil v září roku 2014, a to na ulici hlavního města poblíž stanice metra Rajská zahrada. Vraceli se tehdy z návštěvy, z níž přítelkyně odešla dříve. Muž, který byl stejně jako ona pod vlivem alkoholu a navíc i pervitinu, ji dostihl, při hádce bodl loveckým nožem do stehna a přeřízl jí tepnu. Družka na místě vykrvácela, podle pravomocného rozsudku umírala až půl hodiny.

Za vraždu spáchanou zvlášť trýznivým způsobem mohl Holub dostat 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Jeho právníci tvrdili, že ženu usmrtit nechtěl. Už při hlavním líčení proto požadovali, aby soud skutek vyhodnotil jako smrtelné těžké ublížení na zdraví, které má mírnější trestní sazbu. Justice však tehdy dospěla k závěru, že skutek by bylo možné překvalifikovat, jen pokud by Holub ženě zasadil jednu ránu, a pak útoku zanechal. Vzhledem k dalším ranám do hlavy a krku muž musel vědět, že partnerku může zabít.

Ve snaze o obnovu procesu se Holub domáhal toho, aby justice důkladněji prozkoumala povahu jeho partnerky a podíl ženy na celém konfliktu. Svědci předvolaní na návrh obhajoby vypověděli, že družka se na rozdíl od Holuba špatně starala o rodinu a že se často hádali. Podle pražského městského soudu však nevyšly najevo žádné nové skutečnosti, natož takové, které by odůvodňovaly povolení návrhu na obnovu řízení.