„Loupež století“ se stala v roce 2002 na pražské Evropské třídě. Neznámí pachatelé převlečení za policisty tam přepadli vůz G4S a zmocnili se převážených 154 milionů korun. Peníze se nikdy nenašly a z loupeže nebyl nikdo usvědčen, ačkoliv obžalobě postupně čelilo několik lidí - včetně bývalého vojáka a policisty Antonína S., který v bezpečnostní agentuře krátce před činem povýšil ze člena posádky na operátora. Podle státního zastupitelství tam fungoval jako spojka lupičů, což se však nepodařilo prokázat.

Saleta po státu požadoval dva miliony korun za způsobenou nemajetkovou újmu, dále 468 000 korun za českou i venezuelskou vazbu, 450 000 korun za náklady na obhajobu v Caracasu a doplatek 41 000 Kč za právní zastoupení v ČR. Muž byl totiž zadržen ve Venezuele, předtím byl stíhán jako uprchlý. Soudkyně Daniela Břízová Ratajová dnes Antonínovi S. z požadované částky přiznala jen 8220 Kč jako doplatek za služby jeho právníka v trestním řízení.

Ministerstvo spravedlnosti muži dříve za náklady na advokáta vyplatilo 25 000 korun. Ostatní požadavky prohlásilo buď za promlčené, nebo za neúčelné, což mužův právník Jaroslav Ortman označil za cynismus a alibismus. Úřad podle něj kličkuje před odpovědností „jako zajíc v poli“ a chová se „jako chytrá liška, která zametá stopy“: ministerstvo po Antonínovi S. údajně požadovalo další a další dokumenty k doložení jeho nároků, což prý bylo ve Venezuele složité a problémové.

Ortman poukázal v závěrečné řeči mimo jiné na to, že stíhání muži zkazilo pověst a celý život. „Žije v Německu, nemá vůbec odvahu sem přijet,“ řekl o klientovi. Mimo jiné uvedl i to, že ve venezuelské vazbě byly krysy.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových však u soudu podotkl, že Antonín si vazbu ve Venezuele zavinil sám, protože se v zemi skrýval před trestním procesem. Zdůraznil, že půlroční promlčecí lhůta je pro každého stejná a že Antonín S. podal žalobu na stát až čtyři měsíce po uplynutí promlčecí doby.

„Šestiměsíční promlčecí doba je sice relativně krátká, samu o sobě ji však nelze považovat za nezákonnou nebo protiústavní,“ konstatovala dnes soudkyně. Zároveň rozhodla o tom, že muž nemusí ministerstvu platit náklady řízení, ačkoliv ve sporu neuspěl. „Je nesporné, že jeho trestní stíhání bylo nezákonné, a jakkoliv byl jeho nárok promlčen, má soud za to, že v daném případě je spravedlivé, aby náhradu nákladů neplatil,“ vysvětlila.

Devět let vězení

Antonín S. si v kauze „loupeže století" po eskortování z Venezuely dvakrát vyslechl odsuzující rozsudek, který mu uložil devět let vězení a povinnost uhradit uloupenou částku. Rozhodnutí však pokaždé zrušil odvolací senát a soud pak v roce 2014 dispečera napotřetí zprostil viny. Proti muži neexistoval jediný přímý důkaz. Své původní odsuzující rozsudky založil pražský městský soud mimo jiné na tom, že Antonín S. v době loupeže nevysvětlitelně zbohatl a několik měsíců po události požádal agenturu o rozvázání pracovního poměru.

Před mužem soudy v kauze osvobodily pro nedostatek důkazů i muže spojené s tzv. Berdychovým gangem - Tomáše P. a Maroše Š.. Zproštění se po svém zadržení v Dominikánské republice dočkal také František H., kterého justice původně v jeho nepřítomnosti poslala na deset let do vězení. Ten na státu později vysoudil 255 000 korun, ačkoliv požadoval dva miliony.