Projekt s názvem operace Soteria, po řecké bohyni ochrany, bude trvat pět let a organizaci přijde na 11 milionů eur (zhruba 284,3 milionu korun). "Naší zprávou pro sexuální predátory, kteří tento sektor využívají jako zástěrku pro jejich zločiny, je: 'Váš čas vypršel'," uvedla Mordauntová.

Interpol nasadí specialisty do dvou regionálních poboček v Africe a v Asii. Zlepšit mají kontrolu záznamů o trestné činnosti a sdílení informací mezi 192 členy organizace a zajistit má i robustnější reakci bezpečnostních složek vůči provinilcům.

Podle šéfa Interpolu Jürgena Stocka chce organizace ochránit nejzranitelnější členy společnosti před těmi nejnebezpečnějšími. "To je mnohem důležitější zvláště, pokud se sexuální predátoři pokouší zneužívat právě ty osoby - ať už muže, ženy nebo děti - které mají chránit," řekl Stock.

Británií letos otřásl skandál kolem charitativní organizace Oxfam, jejíž pracovníci si údajně na různých misích platili za sexuální služby a dopouštěli se sexuálního zneužívání. Jeden z případů se týká mise na Haiti, kde si údajně lidé z Oxfamu po zemětřesení v roce 2010 platili prostitutky z peněz charity.