Vyšetřovatelé již ve středu za pachatele označili osmnáctiletého studenta čtvrtého ročníku školy Vladislava Rosljakova. Policie zatím motiv jeho činu nezná, původní verzi o terorismu později nahradila verze o masové vraždě. Pachatel se zastřelil.

Motivy útočníka podle listu Kommersant zjišťuje skupina vyšetřovatelů v čele s generálem Sergejem Golkinem, který vedl vyšetřování teroristického útoku v petrohradském metru loni v dubnu a požáru v obchodním centru v Kemerovu.

Stav těžce zraněných se podle ministryně zdravotnictví Veroniky Skvorcovové lékařům během noci podařilo stabilizovat. Ještě ve středu večer se uvádělo, že na jednotkách intenzivní péče je deset studentů, z toho polovina v bezvědomí. Všichni podstoupili operaci, uvedl server Newsru.com.

Primář městské nemocnice Marat Jenikejev dnes novinářům řekl, že tři pacienti z řad nejhůře zraněných při výbuchu se probrali z bezvědomí. Ale jejich stav zůstává vážný, komplikuje jej šok a ztráta krve.

Celkem v nemocnicích zůstává 44 pacientů: stav 34 raněných je považován za středně závažný, sedm jich je v krajně vážném stavu a tři ve vážném. "Rodiče jsou s dětmi, pouštějí je na jednotku intenzivní péče," uvedla Skvorcovová. Převoz těžce zraněných do nemocnic v Moskvě, Krasnodaru a Simferopolu by se měl uskutečnit dnes.

Skvorcovová podle ruské redakce BBC také objasnila, že většina obětí byla zastřelena, zatímco zranění utrpěli hlavně výbuchem podomácku zhotoveného výbušného zařízení, jehož účinek zvýšily kovové předměty - podle tisku šrouby a hřebíky.

Na Krymu od dneška platí třídenní smutek. Ve škole a jejím okolí pokračují v práci vyšetřovatelé, ale nedaleko vznikl improvizovaný památník, kam lidé přinášejí květiny a dětské hračky, scházejí se studenti, přátelé obětí a učitelé, napsal list Kommersant.