Kuželovi částku ve výši 3,092.143 korun s úroky přiřkl loni v listopadu Obvodního soudu pro Prahu 2. Ministerstvo zdravotnictví se ale proti rozsudku odvolalo. "Rozhodnutí prvního stupně bylo dnes potvrzeno," řekla ČTK mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Soud podle ní odvolání státu zamítl.

"Mám radost, že soud rozhodl o tom, že za svoji práci obdržím odměnu," řekl ČTK bývalý předseda Hospodářské komory Petr Kužel. Za svoji účast v přezkumném senátu doposud podle svých slov od ministerstva nic nedostal, s ostatními rozhodci si prý dokonce platili náklady v arbitráži, například zahraniční cesty do Švýcarska.

Ministerstvo v současné době čeká na písemné vyhotovení rozsudku, se kterým se musí nejprve seznámit. "Ale vzhledem k tomu, že dva odvolací senáty rozhodly v totožné věci rozdílně, bude MZ podávat opravný prostředek, kterým je dovolání k Nejvyššímu soudu ČR," dodala mluvčí resortu.

O stejné částky jako Kužel zažalovali stát i Kindl a Schwarz. Schwarz se svoji žalobou neuspěl, obvodní soud loni v říjnu jeho nárok zamítl. Rozhodnutí pak v září pravomocně potvrdil i odvolací senát pražského městského soudu. Kindl spor nepravomocně vyhrál, odvolací jednání se bude konat příští týden.

Firma Diag Human se s Českem řadu let soudila kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Stát od poloviny roku 2013 tvrdí, že arbitráž o miliardy korun definitivně vyhrál. Trojice rozhodců vydala usnesení, jímž arbitráž zastavila. Usnesení odůvodnila tak, že věc již byla rozhodnuta v roce 2002, kdy stát firmě vyplatil 326 milionů za poškození dobrého jména, takže všechna následující rozhodnutí ve věci nemají žádné právní účinky.

Rozhodci Schwarz, Kindl a Kužel poslali v květnu 2016 členům vlády dopis, ve kterém uvedli, že se na zaplacení odměny dohodli s bývalým ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem. Podle ministerstva měli dostat celkově 18,5 milionu, polovinu z toho od státu. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s vyplacením peněz souhlasil, proti byli ale další členové vlády z hnutí ANO. Arbitři se následně začali soudit.