Média zprvu informovala o desítce mrtvých a padesátce zraněných po výbuchu plynu či plynové lahve, úřady později explozi označily za teroristický útok a poté ji překvalifikovali na vraždu. Podomácku zhotovená bomba podle vyšetřovatelů vybuchla v jídelně střední průmyslové školy.

Předpokládaného pachatele se podle mluvčí vyšetřovatelů Svetlany Petrenkové podařilo identifikovat za pomoci záběrů videokamer. "Ukázalo se, že pachatelem je student čtvrtého ročníku, osmnáctiletý Vladislav Rosljakov. Jeho tělo se střelným zraněním se našlo v jedné z místností školy," uvedla mluvčí.

"Z výpovědí žáků vyplynulo, že jeden ze studentů krátce před výbuchem zanechal v jídelně ruksak," řekl listu RBK nejmenovaný zdroj z ministerstva vnitra. Zmíněný podezřelý student se prý také před spolužáky chlubil pokusy s výbušninami.

Očití svědci v ruských médiích hovořili i o tom, že slyšeli střelbu.

Podle listu Kommersant pachatel nejprve střílel z brokovnice po dětech a učitelích v učebnách, než odpálil bombu, plnou šroubů a hřebíků. Pak spáchal sebevraždu. "Podle předběžných zjištění Rosljakov nebyl ve styku s extremisty, ale k tragédii vedl obyčejný konflikt mezi žáky," napsal deník na svém webu.

"První prohlídka těl nasvědčuje, že zemřeli na následky střelných zranění," uvedla mluvčí vyšetřovatelů Petrenková.

Čtyři desítky zraněných byly podle úřadů hospitalizovány.

Podle ruské redakce BBC jde již o šestý útok v ruských školách od začátku roku; některé útoky byly podniknuty noži, při jiném došlo k podpálení učebny zápalnou lahví. Ve dvou případech se střílelo, v jednom pachatel spáchal sebevraždu.

Místní úřady vyhlásily na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014 po svržení proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v Kyjevě, od čtvrtka třídenní smutek.