První se týká údajného zaměstnávání fiktivních asistentů v Evropském parlamentu (EP), kde Mélenchon zasedal od roku 2009 do roku 2017. Případ se původně týkal jen zástupců strany Národní shromáždění (RN, dříve Národní fronta), loni v červenci 2017 byl však rozšířen o čtyři bývalé podřízené zakladatele LFI. Druhé vyšetřování bylo zahájeno v květnu po upozornění šéfa francouzského orgánu monitorujícího hospodaření politiků a zkoumá účetnictví Mélenchonovy prezidentské kampaně před volbami z roku 2017.

LFI nazvala domovní prohlídky politickým útokem na Mélenchona. Ten zásah u sebe doma natáčel a video živě vysílal skrze svůj facebookový profil. "U všech se konají prohlídky. U generálního tajemníka poslaneckého klubu, u mých bývalých asistentů, k nimž se také policie nahrnula v sedm hodin ráno. Berou jim telefony, berou jim počítače. V sídle Levicové strany, jíž jsem členem, v sídle hnutí Nepodrobená Francie," popisoval neúspěšný kandidát z loňských prezidentských voleb, zatímco v pozadí vyšetřovatelé prohledávali jeho byt. Deník Le Monde uvedl, že prohlídky se dnes ráno konaly na 15 místech.

"Takový je začátek nového ministra vnitra (Christophea Castanera) a ministryně spravedlnosti (Nicole Belloubetové). Vidíte, co dělají po celé zemi, aby šířili strach," pokračoval Mélenchon. "Žádám vás, abyste neměli strach a protestovali, protože tohle není spravedlnost, tohle není policie," dodal.

Vyšetřování podezření z fiktivního zaměstnávání stranických kádrů jako poslaneckých asistentů v EP se kromě Mélenchona týká 17 europoslanců RN. Mélenchon loni v létě odmítl, že se dopustil něčeho nesprávného.

Stran účetnictví jeho prezidentské kampaně hnutí LFI uvedlo, že "národní komise pro financování kampaní 13. února schválila účty Jeana-Luca Mélenchona bez jakýchkoli výhrad." Nesrovnalosti prý naopak úřad nalezl v hospodaření vítězného kandidáta Emmanuela Macrona.