Důvodem odběru moči bylo podezření z užívání návykových látek ve výkonu trestu. Vězňův opakovaný nesouhlas se způsobem odběru vedl k jeho dalšímu odsouzení za maření výkonu úředního rozhodnutí. V roce 2014 dostal šest měsíců nepodmíněně. Ústavní soud ale rozsudek zrušil, případ musí znovu projednat Okresní soud Brno-venkov. Justice se s mužovými připomínkami dostatečně nevypořádala.

Ústavní soudci zdůraznili, že pokud existuje důvodné podezření z užívání drog ve věznici, je povinnost odevzdat vzorek moči v souladu s ústavou. Nejde o závažný zásah do lidského organismu, proto se na něj nevážou tak přísné požadavky jako na odběr jiného biologického materiálu.

Dozor při poskytování vzorku moči ale přesto může vést k narušení soukromí a důstojnosti, jehož intenzitu pociťuje každý vyšetřovaný jinak - zcela subjektivně.

"Z hlediska ústavnosti neobstojí jiný postup než vyhovění požadavku vyšetřované osoby, aby v prostoru, jehož účelem je zachování jinak z povahy věci omezeného soukromí v podmínkách výkonu trestu odnětí svobody, byla při takovém intimním tělesném úkonu přítomna osoba stejného pohlaví," stojí v právní větě dnešního nálezu.

Ústavní soud v nálezu zdůraznil, že svým rozhodnutím nepředjímá výsledek celého znovuotevřeného trestního řízení. "Současně si je ve věci rozhodující senát Ústavního soudu vědom podmínek, ve kterých se takové kontroly provádějí, a zejména pak významu a nutnosti preventivních opatření a zásahů pracovníků vězeňské služby vzhledem k tomu, jaké nebezpečí je s požíváním omamných a psychotropních látek ve vězeňském prostředí spojeno," napsali soudci.