Osmatřicetiletý Nishit Timothy čelil obžalobě za to, že podle kriminalistů v centru slovenské metropole při konfliktu napadl nožem Bratislavana, který zraněním podlehl. Jiného muže, Ukrajince, zase pořezal ve tváři. Obžalovaný před soudem tvrdil, že jednal v sebeobraně, protože byl sám napaden trojicí mužů, včetně zmiňované oběti.

"Rozhodování nebylo jednoduché ani lehké. Významným byl kamerový záznam (z doby) bezprostředně před incidentem. Jednání obžalovaného naplňuje atributy nutné obrany," řekl předseda senátu.

Podle něj v rámci odvrácení útoku není potřeba použít nejmírnější způsob obrany. "Je nepochybné, že to byli poškození, kteří vyvolali konflikt a napadli obžalovaného. Použití nože k obraně proti vícero útočníkům, byť ti útočí jen holýma rukama, lze podle judikatury považovat za způsob přiměřený obraně," řekl soudce. Dodal, že obžalovaný při incidentu nejprve nožem mával a až následně protivníka bodnul. Řekl také, že mu nemůže přitížit ani to, že byl při konfliktu silně opilý.

Šéf senátu dále uvedl, že incidentu, při kterém došlo k usmrcení Bratislavana, mohl předcházet jiný konflikt mezi účastníky potýčky. Soud se ale neztotožnil s názorem obžalovaného, že v případě výpadů zmiňované trojice vůči němu šlo o rasově motivovaný útok na jeho osobu.

Po vynesení verdiktu soud v souladu se zákonem nařídil propuštění obžalovaného z vazby, ve které byl po zadržení policii.

Když slovenská média po incidentu informovala, že útočníkem byl muž tmavé pleti, případ vyvolal na internetu nenávistné reakce proti migrantům. Obžalovaného, který nezůstal na místě konfliktu, policisté zadrželi krátce po incidentu, pomohly jim i záběry z bezpečnostních kamer.

Podíl cizinců na násilné kriminalitě na Slovensku, které během migrační krize nečelilo tlaku běženců, se výrazně nemění. V zemi pod Tatrami oproti minulosti pracuje více cizinců, a to i v souvislosti s klesající nezaměstnaností, která se pohybuje blízko historických minim nad hranicí pěti procent. Angažování cizinců zaměstnavatelé na Slovensku zdůvodňují nedostatkem kvalifikované pracovní síly.