V soudním verdiktu stojí, že odškodné mají dostat tři Izraelci, kteří si koupili na koncert lístky a jimž zrušením vznikla citová újma.

Justine Sachsová, která je Novozélanďanka židovského původu, a její krajanka palestinského původu Nadia Abu-Shanabová, dnes v prohlášení uvedly, že podle jejich právníků "Izrael nemá právo vynucovat si plnění svých politických názorů ve světě". Podle nich je proces politický a jeho cílem je umlčet kritiky Izraele.

Novozélanďanky loni napsaly zpěvačce Lorde otevřený dopis a požádaly ji, aby se připojila k uměleckému bojkotu Izraele kvůli jeho politice vůči Palestincům. Lorde za několik dní koncert zrušila.

Izraelský soud v tomto případu poprvé použil zákon z roku 2011 umožňující zahájit civilní soudní řízení proti komukoli, kdo vyzývá k bojkotu Izraele nebo ho kritizuje za okupaci území a touto kritikou bojkot vyvolá. Podle kritiků je ale zákon v rozporu se zásadami svobody slova. Novozélanďanky v lednu zažalovala izraelská organizace Šurat HaDin.

Profesor práv z univerzity v novozélandském Waikatu Alexander Gillespie řekl, že soudní verdikt bude mít globální dopad na svobodu slova. "Je to politické představení, ne skutečná právní záležitost. Izraelský soud se snaží vytvořit precedens, který bude mít široký dopad. Mnoho lidí se začne obávat stíhání, budou-li Izrael kritizovat, a to ať jsou kdekoli na světě," sdělil.

Žalobkyně Nicana Daršanová-Leitnerová prohlásila, že Izrael s mnoha zeměmi uzavřel dohody o vynucení soudních verdiktů. "Teď půjdeme po jejich bankovních účtech, dokud (rozsudek) nebude vykonán," řekla ke dvěma aktivistkám. Novozélandské ministerstvo spravedlnosti ale oznámilo, že rozsudek nelze vymáhat automaticky a že se rozhodne "podle okolností a významu kauzy". Novozélanďanky podle serveru Ynet chtějí místo vyplacení peněz majitelům vstupenek poskytnout peníze organizaci, která pomáhá v palestinské Gaze.

Ke kulturnímu bojkotu Izraele se v minulosti připojil například Roger Waters ze skupiny Pink Floyd, skupina Pixies či Brit Elvis Costello nebo filmař Ken Loach a spisovatelka Arundhati Royová.