"Spravedlnost má svou cenu," řekl Küspert. "Byl to naprosto ojedinělý velký proces nebývalé dimenze," dodal.

Podle soudce se dosud náklady na proces, do nichž nejsou zahrnuty výdaje na vyšetřování, vyšplhaly na 27,5 milionu eur, dalších několik milionů ale do konečného účtu ještě přibude. Proti červencovému rozhodnutí mnichovského vrchního soudu, které zatím není k dispozici v písemné podobě, se Zschäpeová hodlá totiž odvolat.

Zschäpeová se jako členka NSU podílela na rasově motivovaných vraždách a útocích, které spáchali její nyní již mrtví přátelé z NSU Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt. Trojice v roce 1998 vytvořila teroristickou buňku, která po celém Německu z rasové nenávisti zavraždila devět lidí tureckého a řeckého původu a německou policistku.

Trojici jsou připisovány i dva bombové útoky v přistěhovaleckých čtvrtích Kolína nad Rýnem, jež si vyžádaly přes 20 zraněných, a patnáct přepadení bank.

Během procesu s NSU podle Küsperta vznikl spis, který má několik stovek tisíc stran. Kromě Zschäpeové soudce nakonec do vězení poslal i další čtyři pomocníky a podporovatele NSU. Za mřížemi by měli strávit od dvou a půl do deseti let.