"K tomu, co by hrozilo policistovi, kdyby ho zachytil autem, uvedl znalec, že většina takových případů končí smrtí. ... Nevěřím jeho obhajobě, že si spletl pedály a místo na brzdu šlápl na plyn," řekl předseda senátu Luboš Sovák.

Podle něj obžalovaný od počátku věděl, že ho policie nesmí dopadnout. "Věděl, že řídí kradený vůz bez dokladů, sám nemá řidičský průkaz. Na tuto práci byl najatý, jeho úkolem bylo převézt vůz přes ČR. Byl pronásledovaný policejním autem, choval se tak, aby ujel," uvedl Sovák.

Státní zástupce dnes novinářům řekl, že obžalovaný použil automobil jako zbraň. "Pokusil se autem prorazit policejní zátaras, a ohrozil tím život policisty," zdůraznil žalobce.

Podle spisu Červonikovas řídil vůz ukradený v Rakousku a mířil s ním do Polska. Autem ho stíhala policie. Obžaloba muže vinila z toho, že neuposlechl pokynů dalšího policisty k zastavení, který stál ukradenému vozu v cestě v jediném volném jízdním pruhu. Jeden ze dvou jízdních pruhů blokovalo policejní auto. Obžaloba viní muže, že najel na policistu v téměř stokilometrové rychlosti. Policista musel uskočit do strany, aby ho vozidlo, které obžalovaný řídil, nesrazilo.

Obhájce navrhl zprostit Červonikovase obžaloby. "Auto neřídil tak, aby ho (policistu) zasáhl. Nechtěl zastavit. Situaci vyhodnotil tak, že nešlo dobrzdit a myslel si, že bude místo pro to, aby se vyhnul. Úmysl použít auto jako zbraň, čili vést auto na policistu, podle mého názoru prokázán nebyl," řekl obhájce Jiří Duchoň. Podle soudního znalce z oboru silniční dopravy měl ale obžalovaný dostatek času na to, aby zastavil.

Mladík dnes znovu vinu odmítl. "Nikoho jsem nechtěl zavraždit, nikomu jsem nechtěl ublížit," řekl soudu.