"Zkontrolovaných řidičů jsou od pondělí, od kdy akce probíhá, desítky, nicméně pomyslného rekordmana zastavili a kontrolovali pražští dopraváci dnes dopoledne v Letňanech. Jednalo se o řidiče tureckého kamionu. Přečtením jeho záznamové karty, chcete-li elektronického tachografu, policisté zjistili celou řadu velice závažných porušení," uvedl v tiskové zprávě Hulan.

Dopravní policisté odhalili, že řidič za poslední měsíc ujel 3373 kilometrů, které byly zaznamenány na kartě. Řidič ale jezdil i bez karty v záznamovém zařízení. "Přečtením karty policisté zjistili, že řidič tuto kartu s železnou pravidelností vždy v devatenáct hodin večer vyjme ze zařízení a v jízdě pokračuje dál celou noc," doplnil Hulan.

"Kontrola také prokázala, že turecky hovořícímu muži stačili tři dny k tomu, aby dojel ze své domoviny až do Německa, a to vše opět bez karty vložené do záznamového zařízení," řekl mluvčí.

Řidiči kamionů mohou řídit devět hodin denně, dvakrát týdně si mohou dobu řízení prodloužit na deset hodin. Podle předpisů by navíc měli pravidelně odpočívat, každý den mají stanovenou dobu odpočinku na 11 hodin.

Protože podle policistů šlo o velmi hrubé porušení předpisů, uložili řidiči i jeho zaměstnavateli nejvyšší možné sankce. Řidiče potrestali padesátitisícovou pokutou, jeho zaměstnavateli uložili pokutu dvojnásobnou.

Akce TISPOL bude pokračovat do konce týdne. Policie se při ní zaměřuje na řidiče kamionů a autobusů a kontroluje dodržování takzvaných sociálních předpisů, které jsou stanoveny mezinárodními úmluvami. "Dopraváky především zajímá, jak dalece řidiči dodržují předepsané doby jízd, bezpečnostních přestávek a odpočinků," doplnil Hulan.