Podle předsedy odvolacího senátu Josefa Teplého nelze přehlédnout okolnosti případu. "Jedná se o závažnou nehodu, byl způsoben fatální, neodstranitelný následek a zranění, přičemž jedno je s trvalými následky," uvedl Teplý. Podle předsedy senátu nelze přehlédnout ani fakt, že obžalovaný řídil opilý. Podle svědků Novák tak po obci jezdil běžně.

Nehoda se stala loni v únoru, Novák měl podle obžaloby v krvi nejméně 1,53 promile alkoholu. Renault Mégane jel před nehodou rychlostí nejméně 140 kilometrů v hodině. Když vůz sjížděl z dálnice, najel na nerovnost, převrátil se a vznesl do vzduchu, kde se několikrát přetočil. Po nárazu do betonového mostku přeletěl svodidla a narazil do svahu.

Devatenáctiletý spolujezdec na předním sedadle nehodu nepřežil. S těžkými zraněními vyvázli z nehody další tři členové osádky vozidla včetně Nováka. Jeden, podle spisu seděl na zadním sedadle, má dodnes psychické problémy.

Odvolací senát snížil na polovinu poškozeným a pozůstalým po mrtvém odškodné, jež má Novák vyplatit. Okresní soud jim přiznal celkem tři miliony korun. "Poškození sedli do vozu s obžalovaným, o kterém věděli, že požil alkoholické nápoje," uvedl Teplý. Podle něj tak šlo o výrazné spoluzavinění nehody.

Novák se v krátké řeči před odvolacím senátem za nehodu omluvil. "Je mi to hrozně líto, co se stalo, mrzí mě to, nedá se to vrátit zpátky. Je to pro mě ponaučením, chtěl bych se omluvit všem poškozeným," uvedl Novák. Podle obhájce Petra Velínského je trest nepřiměřený. Podle něj jde o bezúhonnou osobu, která řádně pracuje, a tím mu prakticky končí život. Novák může podat ještě dovolání k Nejvyššímu soudu.