Obě přepadení se stala ve čtvrtek 5. července. První oběť si muž vytipoval ve Slavonínské ulici, kde přepadl dvaatřicetiletou ženu, která šla po ulici s malými dětmi. "Pachatel ji ohrožoval s nožem a chtěl po ní peníze," uvedl Musil. Žena v té chvíli začala volat o pomoc a pachatel z místa odešel. Přepadení si všimla cyklistka jedoucí kolem, která se za pachatelem rozběhla, muži se však podařilo utéct.

Po třech hodinách policisté dostali oznámení o dalším podobném přepadení, tentokrát šlo o Řezáčovu ulici na sídlišti Lazce. Muž pod smyšlenou záminkou, že je poštovní zaměstnanec a nese zásilku, vylákal z domu ke vstupním dveřím osmatřicetiletou ženu. Následně po ní opět s nožem v ruce žádal peníze, žena však zabouchla dveře a odešla.

V obou případech se ženy ubránily a nedaly mu žádné peníze. "Tu nebezpečnost jednání, kdy použil pro výhrůžku nůž v ruce, jsme vyhodnotili u obou případů za velmi závažnou," řekl Musil. Policisté na případu začali okamžitě pracovat, podle Musila byla i řada z nich stažena z dovolených "Nechtěl jsem žít s pocitem, že nám běhá po Olomouci loupežník s nožem a ohrožuje ženy. Na případu pracovalo několik desítek policistů," řekl.

Detektivům pomohl při pátrání po pachateli i kamerový záznam z průmyslové kamery z prvního přepadení. Pachatele kriminalisté dopadli o tři dny později. Nezaměstnaný mladík nebyl dosud podle nich trestán. Byl obviněn z loupeže, hrozí mu až deset let vězení.