"Dne 11. července 2018 byla státním zástupcem Vrchního státního zastupitelství v Praze znovu podána ke Krajskému soudu v Praze obžaloba na devět fyzických osob a osm právnických osob, obviněných ze spáchání celkem osmi skutků," uvedl v tiskové zprávě Pražák.

Druhá větev kauzy se týká údajné manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic, konkrétně rekonstrukcí či výstavby pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Celkem šlo o zakázky za více než 700 milionů korun. Obžalovaní v druhé části korupční kauzy podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 milionu korun, z toho údajně převzali 3,4 milionu korun.

Policie navrhla obžalovat Ratha a ostatní letos v dubnu. Stejně jako v první části kauzy, kde byl Rath uznán vinným z korupce v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji, figurují i v tomto případě Kateřina Kottová, Petr Kott, Lucie Novanská a Pavel Drážďanský.

Aktuální část se pak navíc týká i manažerů stavebních firem Petra Piláta a Jiřího Anděla nebo šéfa středočeské záchranné služby Martina Houdka a firem, které byly podle spisu do systému zapojeny. Patří mezi ně například stavební společnost Metrostav.

Státní zástupce podal v druhé části kauzy obžalobu už v červenci 2016, Krajský soud v Praze ale loni v lednu případ vrátil policii k došetření kvůli odposlechům, jež při vyšetřování pořídila. Soud také nařídil, aby vyšetřovatelé znovu vyslechli některé svědky. Zabývat se měli i obviněnými firmami, u kterých měli zjistit, zda měly interní protikorupční programy. "Oproti původní obžalobě podané v červenci 2016 se počet obviněných, počet skutků, ani jejich právní kvalifikace nijak nezměnila," uvedl dnes Pražák.

V tzv. první větvi kauzy potrestal na konci června Krajský soud v Praze Ratha za korupci v souvislosti se zakázkami Středočeského kraje 8,5 lety vězení. O rok nižší trest dostali manželé Kottovi, kteří podle spisu machinace s tendry organizovali. Zbylé obžalované potrestal soud podmíněnými i nepodmíněnými tresty,

Verdikt vynesl krajský soud podruhé, původní rozsudek totiž v roce 2016 právě kvůli použití odposlechů zrušil Vrchní soud v Praze. Loni však Nejvyšší soud rozhodl, že odposlechy jako důkaz použít lze. Případ se tak dostal zpátky k soudu, který původně vynesl odsuzující rozsudek. Vrchní soud se bude případem zabývat znovu, Rath a další se proti červnovému verdiktu odvolali.

Machinace s tendry podle nepravomocného rozsudku vypadaly tak, že Kottovi přizpůsobovali krajské veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory "velkým hráčům", kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali "křoví". Rath dlouhodobě tvrdí, že je v kauze nevinen.