"Zatím je vše v pořádku, oblast pouze monitorujeme. Je tam jednotka dobrovolných hasičů z obce Prackovice, která provádí průběžnou kontrolu po celé délce," řekl Rudolf. Předpokládá, že místo požáru zůstane pod zvýšeným dohledem hasičů několik dalších dnů.

Hořet začalo ve středu dopoledne, oheň se vznítil pravděpodobně od jiskry od kolejového vozidla. Příčina se ještě došetřuje. "Vozidlo bylo zmonitorováno, podrobeno expertíze a závěry vyšetřovatelé teprve sdělí," uvedl mluvčí hasičů. V dalších dnech se bude také zjišťovat výše škod. Kvůli požáru byl železniční koridor uzavřený ve středu 12 hodin a omezený provoz na něm byl asi deset hodin i ve čtvrtek. Zjišťovat se také bude, jaké škody oheň napáchal v CHKO České středohoří.

Pro hasiče šlo o velmi komplikovaný zásah. Hořelo totiž i v nepřístupných skalnatých zalesněných oblastech, kde musel vodu shazovat vrtulník. Požár likvidovalo na 150 hasičů. Evakuace lidí nebyla nutná a nikdo nebyl zraněn. Hasiči nejdéle zůstali u obce Litochovice. Oheň se vyhnul obydleným objektům, hořel hlavně porost a obilí v kopcích nad obcemi, kam se lze těžko dostat. Požár ovlivnil především dopravu. Kromě železnice musela být uzavřená ve středu i silnice mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi.