"Máme svědecky potvrzeno, že příčinou požáru byla jiskra od projíždějícího vlaku. Výše škody ještě není stanovena, bude ale ve statisících, nejspíš se přiblíží milionu korun. Záležet bude na tom, jak se nám k tomu vyjádří majitelé dotčených pozemků," uvedl mluvčí.

Kolem trati hořela především tráva, v jednom úseku se ale oheň dostal do lesa, kde požár zasáhl jak vzrostlé stromy, tak i lesní školku. Hasiči oblast ještě během dnešního dopoledne a části odpoledne prolévali vodou, zásah ukončili kolem 15:00. Poté na místě podle mluvčího hasičů Jana Dvořáka zůstali už jen drážní hasiči, kteří na místo budou ještě nějakou dobu dohlížet.

Požár hlášený ve čtvrtek kolem 15:30 se kvůli suchu a větru rychle šířil, hořel zhruba desetikilometrový úsek. Kouř byl vidět z daleka. Před 18:00 se oheň podařilo dostat pod kontrolu. Na místě zasahoval hasičský vrtulník, hasiči jej využili jednak k monitorování terénu a jednak k hašení požáru, který měl několik od sebe oddělených ohnisek. Kromě vrtulníku nasadili hasiči také letadlo, které preventivně zkrápělo místa, kam se požár nerozšířil.

Požár přerušil provoz na trati Přerov-Břeclav v úseku mezi Moravským Pískem a Bzencem-přívozem. Přibližně od 16:00 se problémy dotkly asi 14 spojů. Provoz na trati byl obnoven od půlnoci, vlaky musely projíždět úsekem se sníženou rychlostí.