Na nejhorší požár v zemi od druhé světové války zavzpomínala dnes v parlamentu právě i Mayová. "Tato nepředstavitelná tragédie zůstává stále v našich myslích," uvedla premiérka.

Obyvatelé čtyřiadvacetipodlažní obytné budovy Grenfell Tower naplánovali množství vzpomínkových akcí. Již dnes večer se sejdou na společném jídle, po kterém budou následovat workshopy, kde bude možné si vyrobit náramky či trička připomínající smutné výročí.

Noční požár propukl v lednici v jednom z bytů a poté se rychle rozšířil po celé budově obývané převážně sociálně slabšími lidmi a imigranty. První hlášení o požáru dostaly tísňové linky kolem jedné hodiny ranní místního času.

Tragédie si vyžádala 72 obětí, dalších 74 lidí bylo hospitalizováno. Poslední z obětí, čtyřiasedmdesátiletá žena, následkům zranění utrpěným při požáru podlehla v nemocnici letos v lednu. Podle policie se 223 lidem podařilo před požárem uprchnout. Právě na památku obětí bude u zdi poblíž budovy položeno 72 bílých růží. Pietní akce, mimo jiné mše či modlitby v místní mešitě, budou pokračovat i ve čtvrtek.

tes šeb