Zátah souvisí s vyšetřováním údajného zneužití peněz určených převážně na podporu méně rozvinutých zemí Latinské Ameriky, k němuž podle prokuratury docházelo v letech 2012 až 2015. Policie se domnívá, že část peněz byla použita k podpoře separatistických snah, další část však podle vyšetřovatelů skončila přímo na kontech některých zatčených.

Policisté z útvaru finanční kriminality (UDEF) mají podle španělských médií zatykače celkem na tři desítky osob, z nichž většina skončila po velkém zátahu v celách. Jsou mezi nimi bývalý šéf provinčního barcelonského úřadu Salvador Esteve Figueras, předseda separatistické organizace CATmón Víctor Terradellas či starosta města Tordera Joan Carles García.

Podle španělské prokuratury existuje podezření, že přinejmenším část údajně zpronevěřených peněz posloužila k podpoře procesu vedoucího k loňskému referendu o odtržení od Španělska, na jehož základě separatisty ovládaný parlament na podzim jednostranně vyhlásil nezávislost tohoto autonomního španělského regionu.

Kvůli tomu již byla obviněna skupina předních katalánských politiků, včetně expremiéra Carlese Puigdemonta. Část z nich je ve vazbě, další se před justicí ukrývají v zahraničí. Vedle obvinění ze vzpoury mají být souzeni také kvůli zpronevěře veřejných peněz, které byly údajně použity k přípravám loňského plebiscitu, který španělská justice označila za neústavní.