Statistiky řadily v loňském roce Guatemalu na třetí místo se 32 vraždami na 100.000 obyvatel, když na tom hůře byly pouze další středoamerické země Salvador (60) a Honduras (43). Samotná bezmála třímilionová metropole Guatemala je vůbec nejkrvavějším regionem země a ze 100.000 lidí je jich zde zavražděno 75.

Den bez násilného úmrtí, který policie registrovala v sobotu, je proto zcela nebývalou událostí. Úřady připisují pozitivní statistiku zvýšené policejní aktivitě a rostoucímu počtu zátahů proti gangům. Policie doprovodila den bez násilí komentářem, že právě v uplynulém týdnu nasadila do akce technologii umožňující rychle identifikovat, zda není na lidi kontrolované při pouličních zátazích vydán zatykač.

Experti však pochybují, že se statisticky podobně úspěšný den v dohledné době zopakuje. "Bohužel jde o zcela ojedinělou událost. Je to jako loterie," řekl listu El País bezpečnostní analytik Manfredo Marroquín, podle něhož nejde o příznak pozitivního trendu snižování kriminality. "Je to velmi obtížné v zemi, která nemá konzistentní politiku v hospodářských, sociálních ani bezpečnostních tématech," dodal.