V únoru poslal irácký soud do vězení na sedm měsíců další Francouzku Melinu Boughedirovou. Ačkoliv byl rozsudek založen na iráckém protiteroristickém zákonu, soud ženu shledal vinnou jen z nelegálního přebývaní v Iráku.

Irácká vláda loni v prosinci oznámila, že IS byl na území Iráku poražen. Stovky žen včetně mnoha cizinek, které byly na teroristickou organizaci napojeny, irácké úřady zatkly. Hlavní trestní soud v Iráku mnohé z nich už poslal za mříže, nebo je odsoudil k trestu smrti.

V uplynulých letech irácké úřady podle agentury AP nicméně zadržely nebo uvěznily nejméně 19.000 lidí obviněných z vazeb na IS nebo jiných trestných činů souvisejících s terorismem.

Hromadné uvězňování a rychlost, s jakou místní soudy vynášejí verdikty vzbuzují obavy z možných justičních omylů a z toho, že věznění radikálové se budou snažit mezi ostatními trestanci naverbovat nové bojovníky a vybudovat nové extremistické organizace.

Nejvyšší koncentrace vězňů odsouzených za vazby na IS je v centrální věznici v jihoiráckém městě Násiríja. Zde si v souvislosti s IS odpykává trest, nebo čeká na proces 6000 lidí.