Mezi obviněnými je čtveřice policistů a správce hinduistického chrámu, informovala agentura AFP. Právě tam muži holčičku údajně na začátku roku týden věznili poté, co ji zajali v lese a omámili drogami. Podle vyšetřovatelů dívku jménem Asifa opakovaně znásilňovali a nakonec ji škrtili a ubili kamenem. Policisté jsou obviněni z maření vyšetřování po přijetí úplatku.

Policejní dokumenty uvádějí, že týrání dívky bylo součástí snahy vyhnat kočovné muslimy z okresu Kathua v regionu Džammú, který je převážně hinduistickou částí jediného indického státu s muslimskou většinou Džammú a Kašmír. Údajní pachatelé patří ke komunitě, která se s kočovníky přela o půdu, a jejich případ podle agentury AFP dokládá atmosféru napětí mezi komunitami v Indii vedené hinduistickými nacionalisty od nástupu premiéra Nárendry Módího v roce 2014.

Podezřelí dnes před soudem vinu odmítli a dožadovali se testu pomocí detektoru lži. Pokračování procesu bylo následně odloženo na 28. dubna. Indická justice se mezitím bude zabývat žádostí právničky zastupující rodinu oběti, aby se soud z bezpečnostních důvodů nekonal ve městě Kathua. Právnička uvedla, že jí bylo před začátkem procesu vyhrožováno znásilněním a smrtí za to, že případ přijala.

Kvůli tomuto i dalším případům sexuálního násilí se o víkendu konaly demonstrace po celé Indii. Podle oficiálních údajů bylo v zemi v roce 2016 nahlášeno 40.000 znásilnění, což je o 60 procent více než o čtyři roky dříve. AFP nicméně uvádí, že toto číslo považují pozorovatelé pouze za špičku ledovce, neboť sexuální násilí v Indii halí silná kultura mlčení. Aktivisté také upozorňují na mnohdy nedostatečné vyšetření těchto činů, a to i v důsledku politických konexí obviněných.