HPH, který je v likvidaci, vznikl z vytunelovaných Koženého fondů. Likvidátoři mínili, že převod areálu v Michli byl jen fintou, jak vyvést majetek z holdingu.

V letitém sporu s několika zvraty se jim ale nepodařilo areál znovu získat. Holding od kupní smlouvy odstoupil v roce 2004. Podle posledního pravomocného rozsudku už tehdy ale nebylo možné transakci zvrátit.

"Ústavní soud uzavírá, že argumentaci civilních soudů považuje za logickou, jasnou, přesvědčivou a tedy i z ústavněprávního hlediska plně akceptovatelnou," stojí ve stručném usnesení ústavních soudců z letošního března.

Podle dřívějších informací z médií měly pozemky a budova v Michli hodnotu asi 80 milionů korun. Soudy se nejprve stavěly na stranu holdingu, Nejvyšší soud ale v roce 2015 rozsudky zrušil a poté justice změnila náhled na spor.

HPH má asi 240.000 podílníků. Likvidaci a konání valných hromad HPH provází už řadu let mnoho právních sporů.

Vrchní soud v Praze v roce 2012 uložil Koženému a jeho někdejšímu spolupracovníkovi Vostrému nepodmíněné tresty deset a devět let vězení a povinnost uhradit miliardové škody. Oba ale žijí v zahraničí.

Právní zástupce Victoria Security Printing již dříve řekl, že nynější akcionáři firmy nemají na Koženého žádnou vazbu.