Incident v zeleni mezi ulicemi Pod Kavalírkou a Nad Kavalírkou se stal kolem půlnoci z 21. na 22. října 2016. Čipera se podle obžaloby dostal do konfliktu s pětadvacetiletým mužem a nakonec na něj nejméně jednou vystřelil. Tělo ráno objevili svědci, policie zpočátku neznala totožnost mrtvého. Po jeho smrti ho totiž další pachatel okradl.

"Podle mého názoru se o vraždu nejedná, ale jednalo se o nutnou obranu," uvedl dnes u pražského městského soudu Čipera, který je stíhaný na svobodě.

Obsáhle pak vyprávěl o tom, že se šel s manželkou v předvečer události navečeřet do restaurace a že se jim po jídle udělalo špatně. Při cestě parkem se prý rozdělili a jeho někdo udeřil do hlavy tak, že ztratil vědomí. "Od té chvíle jsou moje vzpomínky útržkovité," poznamenal.

Když se probral, ležel prý na zemi a čelil kopům a úderům. Viděl "obrys hromotluka", útočníci podle něj mohli být i dva. "Pravděpodobně" prý vystřelil, ale nepamatuje si to. Nechtěl nikoho zasáhnout a střílel "směrem od křiku". Na dotaz soudkyně Denisy Durdíkové, jak to může vědět, když si na střelbu nevzpomíná, zopakoval, že si toho moc nepamatuje. Po výstřelu "útok ustal" a Čipera odešel domů.

"Je mi to velice líto, že k takové nešťastné věci došlo, ale útočníci v tom parku byli velmi zuřiví. Buď chtěli peníze, nebo... na mě to působilo dojmem, že mají požitek z toho násilí," řekl.

Vysokoškolsky vzdělaný hudebník soudu popsal, že legálně drženou zbraň nahmatal v kapse až v okamžiku napadení. Při policejní rekonstrukci přitom uváděl, že do parku vstupoval už s pistolí v ruce a že ji dřív nosíval při venčení psa. Skutečnost, že u sebe zbraň našel, jej podle aktuální verze obhajoby překvapila. Sportovní střelbě se totiž už dlouhodobě nevěnuje a zbraně uchovává v trezoru, odkud je vyndává jen jednou za pět let kvůli policejní kontrole. Naposledy je předložil policii v létě 2016, tedy několik měsíců před incidentem. Zbrojní pas mu tehdy prodloužili do roku 2026.

Státní zástupkyně tvrdí, že Čipera byl při cestě parkem "v přesně nezjištěné míře" ovlivněn alkoholem. Obžalovaný odmítl, že by byl po návštěvě restaurace opilý. Trvá na tom, že se mu nebylo dobře z jídla. Jít do lesoparku se prý bál. "Znásilnili tam před dvěma lety paní, scházejí se tam bezdomovci, je tam cítit marihuana a jsou tam různá individua," řekl. Jeho ženě ale prý bylo natolik zle, že raději zvolili cestu špatně osvětlenou zelení než rušnějšími ulicemi.

Policie dříve uvedla, že Čipera se po činu pokusil upravit zbraň tak, aby znemožnil její dohledání. Muž dnes připustil, že pistoli "projel vytěrákem", jinak s ní prý nic dalšího nedělal. Policistům přitom řekl, že dva až tři týdny po incidentu piloval hlaveň a také že zbraň umyl ve vodě s jarem. "Policie na mě byla intenzivní a já bych tehdy řekl jakoukoliv historku, abych je uspokojil a jejich celodenních dotazů se zbavil," řekl.

Příbuzní muže požadují po Čiperovi čtyři miliony korun jako odškodné za nemajetkovou újmu. Obžalovaný na otázku soudu uvedl, že má roční příjem 30.000 korun jako místopředseda společenství vlastníků jednotek, jinak prý žije z úspor.