Únosem 276 školaček z roku 2014 se po celém světě nechvalně proslavila islamistická skupina Boko Haram, jejíž snaha o vytvoření islámského státu na severovýchodě Nigérie stála od roku 2009 život více než 20.000 lidí a o domov připravila na 2,7 milionu obyvatel. Zhruba stovka dívek unesených v Chiboku je stále v zajetí radikálů.

Yahaya byl odsouzen v rámci hromadného procesu s údajnými členy Boko Haram. Podle ministerstva spravedlnosti se tento muž přiznal, že se na únosu podílel poté, co byl přinucen se k islamistické organizaci připojit. Muž také řekl, že ztratil přehled o tom, kolik lidí zabil.

Yahaya je jedním z více než 50 mužů usvědčených od pondělí, kdy byl obnoven proces se stovkami podezřelých. V úterý byl odsouzen na 60 let také 22letý Abba Umar, kterého ministerstvo spravedlnosti označilo jako "nelítostného velitele sekty".

Podezřelí jsou nyní souzeni ve veřejném procesu, neboť organizace na ochranu lidských práv v říjnu kritizovaly tajné soudy. Už loni nigerijské ministerstvo oznámilo, že bylo usvědčeno a uvězněno 45 osob napojených na Boko Haram. Dalších 468 podezřelých bylo zproštěno obvinění a 28 obviněných čeká na soud ve vyšetřovací vazbě.