Kromě Coloma, který stál v čele Guatemaly od ledna 2008 do ledna 2012, bylo zatčeno devět ministrů jeho bývalé vlády. Je mezi nimi i exministr Juan Alberto Fuentes Knight, který je od roku 2015 předsedou dozorčí rady charitativní organizace Oxfam.

Kauza se týká městské dopravy v hlavním městě Guatemaly. Prokuratura viní Coloma a jeho ministry, že několika provozovatelům linek veřejné dopravy neoprávněně schválili státní dotace na nákup nových autobusů. Provozovatelé linek na nákup autobusů použili jen část státních peněz.

Prokuratura začala podezření ze zpronevěry vyšetřovat v roce 2015.

Fuentes dnes v justičním paláci v Guatemale podle agentury EFE novinářům řekl, že on sám při odchodu z úřadu upozornil na "anomálie", které se začaly objevovat v systému veřejné dopravy v metropoli. Prý ale tehdy neměl dostatek důkazů, aby mohl podat stížnost na konkrétní firmu, kterou podezíral z nepravostí.

Zatčení Coloma přišlo jen krátce předtím, než měl tento týden odjet do Hondurasu. Tam ho vyslala Organizace amerických států (OAS) jako zvláštního zástupce své protikorupční mise.

Colom si vysloužil kritiku v roce 2011, kdy se narychlo rozvedl se svou manželkou Sandrou Torresovou. Podle médií šlo o účelový rozvod, aby mohla Torresová kandidovat v prezidentských volbách. Colom se podruhé v řadě o nejvyšší úřad ucházet nemohl a ústava zakazuje i kandidaturu rodinných příslušníků prezidenta. Torresová se nakonec o nejvyšší úřad nemohla ucházet, protože jí to zakázal soud. Kandidovala až v roce 2015, kdy ji ve druhém kole porazil Jimmy Morales.

Proti současnému prezidentovi Moralesovi se loni v létě zdvihla vlna demonstrací kvůli rozhodnutí vyhostit šéfa protikorupční komise OSN, která v zemi vyšetřuje případy korupce. Vyhoštění Ivána Velásqueze posléze zablokoval ústavní soud. Morales Velásqueze označil za nežádoucí osobu poté, co tento kolumbijský právník požádal, aby byl prezident zbaven imunity kvůli vyšetřování nelegálního financování jeho předvolební kampaně.

Obvinění z korupce v jiné kauze čelí i Colomův nástupce v úřadu guatemalského prezidenta Otto Pérez Molina, který je kvůli obvinění z celních podvodů a přijímání úplatků už přes dva roky ve vazbě.