Z několika verdiktů o rozsahu několika set stránek vyplývá, že soud potvrdil rozhodnutí federálního trestního tribunálu v Bellinzoně z podzimu 2013 o zabavení peněz odsouzených exmanažerů MUS. Švýcarští vyšetřovatelé zadrželi na jejich švýcarských kontech v přepočtu přes 13 miliard korun (přes 600 milionů švýcarských franků).

Švýcarský soud v listopadu 2013 kromě odsouzení manažerů rozhodl, že ze zablokovaných peněz v kauze MUS neuvolní žádné peníze jako odškodné pro Českou republiku ani pro společnost Czech Coal Services, která je nástupcem MUS.

"Stížnosti České republiky v souvislosti s její účastí na procesu Spolkový soud vyhověl," potvrdil nejvyšší soud v dnešním tiskovém prohlášení. "Spolkový soud dále vyhověl stížnosti České republiky, jíž federální trestní soud zabránil v účasti na procesu coby soukromé žalující straně kvůli opožděnému přihlášení. Podle Spolkového soudu však měl být český stát připuštěn jakožto poškozený, protože uplatnil nároky na navrácení zabavených peněz. O nárocích českého státu může rozhodnout federální trestní soud v rámci dodatečného samostatného řízení," vysvětlil nejvyšší švýcarský soud v tiskové zprávě.

České ministerstvo financí dnes už potvrdilo, že po úspěchu odvolání u švýcarského nejvyššího soudu bude náhradu škody uplatňovat.

Kromě toho soud vyhověl stížnosti dalšího odsouzeného aktéra kauzy, Belgičana Jacquese de Grooteho, a nařídil přezkoumat, zda jednal záměrně. "Vyhověno bylo stížnosti belgického občana. Federální trestní soud bude muset v tomto případě ještě přezkoumat, zda dotyčný jednal úmyslně," uvedl soud k osobě bývalého vysokého manažera Světové banky a Mezinárodního měnového fondu, který v procesu dostal podmínku a peněžitý trest.

Soud dnes v tiskové zprávě připomněl, že úlohou Belgičana bylo přesvědčit Českou republiku, aby v roce 1998 přistoupila na prodej zbytku akcií MUS vlastníkům většiny. Český stát přitom měl nabýt dojmu, že za tehdejší akciovou většinou a zamýšleným nákupem zbytku akcií ve skutečnosti stojí renomovaný zahraniční investor.

Soud nižší instance má podle dnešní tiskové zprávy Spolkového soudu dále přezkoumat "určité další otázky v souvislosti s náklady a odškodněním". Soud prý dále odmítl stížnosti "třetích stran, u nichž byly zabaveny prostředky".

Na vyřízení podle sdělení soudu stále čekají další dvě stížnosti, které se týkají zabavení majetku a placení náhrady škody dědicům jednoho z obviněných, který zemřel ještě před zahájením procesu. Před procesem v březnu 2013 zemřel Luboš Měkota.

Federální trestní soud v Bellinzoně před čtyřmi lety potrestal Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého v kauze MUS nepodmíněnými tresty od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Byli uznáni vinnými z podvodů a praní špinavých peněz.

Z dnes zveřejněných rozsudků vyplývá, že švýcarský nejvyšší soud zamítl odvolání týkající se trestu Koláčka a Krause a částečně je uznal v případě trestu Klimeckého, Čmejly a Diviše. O jejich trestu musí znovu rozhodnout soud v Bellinzoně.

Kauzou se zabývá také justice v ČR. V květnu žalobci olomouckého vrchního státního zastupitelství podali obžalobu na šest mužů. K soudu posílají kvůli podezření z tunelování a podvodného ovládnutí společnosti pět bývalých manažerů, z přijetí úplatku by se měl zodpovídat také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora.