Řízení začalo už 11. října, ale soud tehdy zamítl žádost obhajoby, aby Toluová byla souzena na svobodě. Dnes s tímto návrhem přišla druhá strana, prokuratura, a bylo jí vyhověno. Ovšem s doprovodným zákazem vycestování obžalovaných ze země.

Toluová, která podle DPA pochází z německého Ulmu, už strávila ve vazbě více než sedm měsíců. Pokud bude uznána vinnou, hrozí jí až dvacetiletý trest vězení. Obhajoba trvá na tom, aby byla Toluová osvobozena.

Kauza dál prohloubila diplomatickou roztržku mezi Německem a Tureckem. Je o to závažnější, že ve vězení byl s novinářkou doposud i její tříletý syn.

Toluová je první souzenou osobou ze skupiny 11 lidí s německým občanstvím, kteří byli v Turecku zatčeni od loňského léta. Berlín tyto osoby považuje za politické vězně. Zapojení třiatřicetileté novinářky v Marxisticko-leninské komunistické straně (MKLP) podle turecké justice dokazuje skutečnost, že se zúčastnila pohřbu několika jejich členů.

Zatýkání a souzení novinářů není v Turecku od loňského zmařeného pokusu o puč ničím neobvyklým. Kvůli údajné spolupráci s teroristy či osobami, které Ankara viní ze zosnování státního převratu, se do problémů dostaly stovky tureckých novinářů, ale také několik zahraničních.