Federální soudce Claudio Bonadio, který žádá o vydání a uvalení vazby na Fernándezovou, nařídil také zatčení dalších bývalých vládních úředníků. Pro exministra zahraničí Héctora Timermana nařídil kvůli jeho zdravotnímu stavu domácí vězení.

Kauza se týká nejhoršího bombového útoku v historii Argentiny. Stal se 18. července 1994, kdy sebevražedný atentátník odpálil auto s velkým množstvím trhaviny před centrem židovských organizací AMIA. Vyšetřování případu se vleklo řadu let a posléze se objevilo podezření, že za útokem stála íránská vláda a libanonské hnutí Hizballáh. V roce 2007 bylo vydáno i několik mezinárodních zatykačů na íránské funkcionáře. Írán ale veškerá obvinění odmítá.

Případem se několik let zabýval argentinský prokurátor Alberto Nisman, který byl nalezen mrtev ve svém bytě v Buenos Aires v lednu 2015, jen krátce předtím, než se chystal předložit výsledky svého vyšetřování. Už předtím veřejně prohlásil, že se vládní činitelé včetně Fernándezové snažili podezřelé očistit. Údajně proto, aby vláda mohla s Íránem zahájit jednání o dodávkách ropy.

"Tyhle věci se nikdy nestaly, nedošlo k tomu. Je to celé vymyšlená kauza...Chtějí způsobit osobní a politickou újmu svým oponentům," prohlásila levicová exprezidentka na dnešní tiskové konferenci, kde připsala snahu o svou diskreditaci současné pravicové vládě.

O osudu Fernándezové nyní rozhodnou členové horní komory parlamentu, do něhož byla nedávno zvolena i Fernándezová, která tak získala imunitu. Pro její vydání musejí hlasovat dvě třetiny senátorů.

Soudce může pokračovat v jejím vyšetřování i v případě, že by ji Senát imunity nezbavil, neboť ta ji chrání pouze před zatčením či uvězněním. Pokud by byla odsouzena, hrozí jí až 25 let vězení. Má však několik možností odvolání, což může celý proces prodloužit o mnoho let.

Fernándezová stála v čele Argentiny do prosince 2015. Prezidentkou se stala jako první žena v historii Argentiny v prosinci 2007, kdy v úřadu vystřídala svého manžela Néstora Kirchnera.

Exprezidentka čelí v Argentině několika obviněním, mimo jiné z praní špinavých peněz a podvodu.