"Za protiprávní by bylo možno jednání HPH označit pouze tehdy, pokud by výkon procesních práv představoval jejich zjevné zneužití. Nic takového však v řízení před obecnými soudy nevyšlo najevo," stojí v usnesení.

Společnost Harvard Capital and Consulting (HCC) vznikla v roce 1990, jejím prvním předsedou představenstva byl Viktor Kožený, zakladatel Harvadských fondů. Nyní je společnost v likvidaci.

HPH vznikl z vytunelovaných Koženého privatizačních fondů. Má asi 240.000 podílníků. Likvidaci a konání valných hromad HPH provází už řadu let mnoho právních sporů.

Vrchní soud v Praze v roce 2012 uložil Koženému a jeho někdejšímu spolupracovníkovi Borisovi Vostrému nepodmíněné tresty deset a devět let vězení a povinnost uhradit miliardové škody. Oba ale žijí v zahraničí.

Policie peníze na účtu HCC zajistila už v roce 2003. O deset let později Městský soud v Praze rozhodl o pokračování opatření, a to kvůli tomu, že si na peníze činí nárok HPH.

Společnost HCC ovšem podala k Obvodnímu soudu pro Prahu 4 civilní žalobu. Justice prý měla uložit HPH, aby přestal uplatňovat vlastnické právo k částce zajištěné na bankovním účtu. Společnost HCC by tak mohla s penězi disponovat a uspokojit práva svých podílníků. Justice ale žalobě nevyhověla.