Stíhání je vedeno pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, u třech lidí navíc ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Obžalovaným hrozí až deset let, u zmíněné trojice se podle státního zástupce horní hranice trestu zvyšuje o třetinu. Kromě Čanigy obžalobě čelí i distributoři Robert Sedlařík, který byl již dříve odsouzen na 5,5 roku za daňový únik a za podíl na kauze metanol, a Dominik Nagy. Před soudem podle webu www.justice.cz stane i Tomáš Dreksler, Ladislav Kováč, Michal Rozumek a Pavel Rybář. Hlavní líčení je nařízeno i na 29.listopadu a na 1. a 2. prosince.

Čaniga se k obchodům s nelegálním lihem pocházejícím od šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny přiznal před olomouckým krajským soudem loni v říjnu, když zde byl podruhé předvolán jako svědek v kauze bratrů Březinových. Uvedl tehdy, že do likérky se líh dovážel z Březinovy firmy Morávia-Chem. Poté byl ukryt ve třech nádržích umístěných ve sklepě likérky o objemu 15.000 až 20.000 litrů, které vznikly zhruba v roce 2005.

Druhou distribuční větví v rozsáhlé kauze je případ otce a syna Pražanových, kteří byli za obchody s Březinovým nelegálním lihem již pravomocně odsouzeni. V červenci jim olomoucký vrchní soud potvrdil devítiletý trest, podle rozsudku způsobili zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun. Stanislav Pražan i jeho syn vinu po celou dobu popírali. Kromě trestu vězení přišli i o majetek. Policie v další větvi vyšetřovala i bývalého majitele frýdecko-místecké likérky AB style Milana Antoniaziho.

Zákulisí mnohaletých obchodů s nelegálním lihem začal policistům a žalobcům odkrývat mladší Březinův bratr Tomáš během vyšetřování lihové mafie. U olomouckého krajského soudu za to dosáhl statusu spolupracujícího obviněného a nejnižšího trestu z organizované zločinecké skupiny, čtyři roky vězení. Nejvyšší trest, 13 let, dostal jeho bratr Radek. Ostatních pět mužů v organizované zločinecké skupině bylo potrestáno šesti až 12 lety vězení, další muž dostal podmínku. Kvůli odvolání obžalovaných i státního zástupce se případem bude zabývat vrchní soud.

Kauza lihové mafie postihuje podle obžaloby patnáctileté období, v němž skupina čistila technický líh nebo obchodovala s nezdaněným lihem. Jeho část nechal Březina ukrýt v tajných skladech. Část kauzy však soud loňským prosincovým rozsudkem zastavil kvůli promlčení a škodu tak snížil z původních 6,7 miliardy na 6,39 miliardy korun.