Sitta mladší založil v prosinci 2009 firmu Avium Partners, jeho otec v září 2010 společnost Nanograph. Obžaloba tvrdí, že to udělali v úmyslu získat majetkový prospěch na úkor Neographu. Avium Partners údajně Neographu vystavovala fiktivní faktury za zprostředkování obchodních příležitostí, Sitta starší prý zase využíval majetek či stroje Neographu pro výrobu v Nanographu. Hrozí mu až osm let vězení, jeho synovi ještě o dva roky více.

Soud dnes původně hodlal uzavřít dokazování, zástupkyně Neographu však přivedla jako svědka současného majoritního vlastníka Neographu (dnes Security Paper Mill) Michaela Brodu. Ten čelil následující tři hodiny palbě otázek k fungování firmy. Připustil, že se dva dny před jejím převzetím setkal s tehdejším spolumajitelem firmy Janem Janků, s Rittigem prý ne. Na otázku, zda se potkal i s lobbistovými právníky z kanceláře Šachta & Partners, uvedl, že je to možné.

V policejních nahrávkách, které u hlavního líčení zazněly minulý týden a jejichž přepis ČTK získala, probíral situaci kolem Neographu a Nanographu Rittig s Janků, svými právníky a dalšími lidmi. "Pokud bude existovat Nanograph, tak budeme pod velkým tlakem... podmínkou toho, abychom my přežili, musí být, že Nanograph existovat nebude," uvedl jeden z účastníků schůzky - podle Sitty mladšího právě Broda. "My tím pádem musíme jít po tom Sittovi a po jeho majetku," reagoval lobbistův právník. "My tedy musíme Sittu dotlačit, aby přestali vyrábět, ať to stojí, co to stojí," konstatoval první řečník.

Sittu mladšího ocenil protikorupční nadační fond Cenou za odvahu. V roce 2010 totiž předal policii údajné důkazy o tom, že Neograph zasílal provizi 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro pražský dopravní podnik společnosti Cokeville Assets, přičemž peníze prý končily u Rittiga. V kauze si vedle lobbisty a jeho právníků vyslechl obvinění i Janků, podle Sittů stál za smlouvou Neographu s Cokeville Assets právě on.

Jak už dříve upozornil server Aktuálně.cz, Rittig v přehraných záznamech probíral i to, že dával peníze tehdejšímu náměstkovi vrchního státního zástupce Liboru Grygárkovi. Grygárek čelí v současné době obvinění ze zneužití pravomoci, pomáhal prý dalšímu lobbistovi Romanu Janouškovi zahlazovat jeho kauzy. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová Grygárka označila za součást justiční mafie, za což se mu následně musela omluvit.

"Kolik jsi dával tomu Grygárkovi? Já mu dával bůra. A tys mu dával nějaký prachy?" ptá se Rittig na přepisu nahrávky, který má ČTK k dispozici. "Jasně, já jsem mu dával, já jsem mu dával dvojku," odpovídá lobbistův právník. Podle přepisů záznamů Rittig hovořil i o dalších potenciálních příjemcích peněz. "Reálně já budu muset vyšpulit jakoby do toho na stůl jakoby určitě jakoby minimálně desítku budu muset dát, tu budu muset dát Langrovi," poznamenal o "prachách na ministerstvech". Ivan Langer byl v letech 2006 až 2009 ministrem vnitra za ODS.