Loňský rok byl podle ní pro ruzyňské celníky úspěšný v odhalování případů nelegálního obchodu s nejpřísněji chráněnými živočichy a rostlinami. Vedle klů a želv zadrželi ruzyňští celníci vzácné lastury, korály, motýly, brouky, kaktusy či orchideje, ale i produkty tradiční čínské medicíny. "Oproti roku 2013 jde o mírný nárůst, kdy bylo odhaleno 95 případů," uvedla mluvčí.

V případě omamných a psychotropních látek odhalili celníci dva takzvané polykače, kteří se snažili ve svých útrobách propašovat více než 440 gramů vysoce koncentrovaného kokainu. V jednom případě objevili v zavazadlech jednoho z cestujících 31 kilogramů Katy jedlé. Tato rostlina se využívá jako droga, její účinky jsou podobné amfetaminu.

Dále odhalili 25 případů nelegálního dovozu anabolických steroidů. "Oproti roku 2013, kdy bylo odhaleno deset případů, jde o značný nárůst odhalených případů," uvedla Miškovská.

Mezi zabaveným padělaným zbožím bylo například 24 tun velkého hitu loňského roku - barevných gumiček a plastových stavů, z nichž si děti vyrábějí náramky. Hodnota originálních výrobků značky Rainbow Loom by byla 32 milionů korun. Velmi časté byly podle mluvčí také padělky renomovaných značek elektroniky, přípravků na podporu erekce, obuvi a oděvů, ale i holících břitů a kosmetiky.