Kauza Pandur vedla k obvinění lobbisty Marka Dalíka. Někdejší poradce bývalého premiéra Mirka Topolánka si podle obžaloby řekl na neformálním setkání se zbrojaři o téměř půlmiliardový úplatek, aby zakázka pokračovala. Jeho případ nyní řeší soud.

Kauza letadel CASA se týká bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové a tehdejšího ředitele sekce vyzbrojování Jiřího Staňka. Při nákupu letounů údajně vznikla 658 milionů korun. Tento případ má vyšetřovatel stále na stole.

Vyšetřování případů, kterými se Mazánek zabývá, podle něj trvají kvůli rozsáhlosti a složitosti trestního řádu několik let. "Ta práce se většinově odehrává v kanceláři, pracuje se s listinami, důkazy a výslechy svědků. Ale velmi často vyrážíme i ven, pro nás velmi typický úkon a hlavně v poslední době je domovní prohlídka," řekl ČTK Mazánek, který u protikorupční policie pracuje devátým rokem. V minulosti měl ze známých kauz na starost například případ podnikatele Tomáše Pitra.

Případy rozsáhlé hospodářské trestné činnosti jsou podle něj těžké také v tom, že nikdy není jasné, jak nakonec dopadne soud s podezřelými. "Velmi často děláme typově takovou kriminalitu, která nikdy nebyla řešena," podotkl Mazánek.

Celostátní i krajské útvary k letošnímu udílení cen poslali 58 nominací. Podle policejního prezidenta Tomáš Tuhého jde o jedno z nejvyšších forem ocenění v rámci policie. "Já jsem hrozně pyšný, že takové akce jsou a že máme takové policisty, kteří si ocenění zaslouží," řekl novinářům Tuhý. Podle něj je akce také motivuje k další práci.

Nejlepším policejním týmem se dnes stali Královéhradečtí kriminalisté, kteří čtyři roky vyšetřovali případ stovek vloupání do rodinných domů zvláštním způsobem, při kterém pachatelé navrtávali rámy oken domů. Před soudem teď kvůli krádežím stojí čtyři Poláci.

Cenu ministra vnitra dostali specialisté na hospodářskou kriminalitu z Jihočeského kraje, kteří pracovali na neobvyklém případu podvodu, při němž pachatel vylákal od podnikatele skoro 30 milionů korun za údajnou stavbu obchodního domu v Kataru. Zajistit se jim podařilo zhruba polovinu peněz. Policisté z pořádkového oddělení Jihomoravského kraje obdrželi cenu za čin roku, kterým se stala záchrana topícího se sedmiletého chlapce u splavu, jehož tělo silný proud držel na dně řeky.

Do policejní síně slávy byl uveden bývalý policejní prezident Jiří Kolář. Nejlepším občanským zaměstnancem se stal Jiří Vokuš z tiskového odboru policejního prezidia.

mar mal