Čtení rozsáhlé obžaloby zabralo zhruba tři čtvrtě hodiny. Podle státního zástupce Vladimíra Mužíka fungovala sedmičlenná skupina tak, že si Šváb vyhlížel movité lidi, které následně pod různými záminkami lákal do ciziny. Tam je prý jeho komplicové věznili a vydíráním nutili k vyplacení částek ve výši desítek milionů korun. Ve dvou případech pak tyto akce skončily smrtí unesených podnikatelů.

Vedle Švába, Skopalíka a Dimitrova se prý na činnosti gangu podíleli Petr Klement, Jiří Přeučil, Skopalíkův bratr Petr a Miloslav Malík. Prvním pěti mužům hrozí doživotní trest, zbylým dvěma až 16 let vězení.

S Liborem Skopalíkem i Dimitrovem se Šváb seznámil ve vězení, kde si odpykával trest za vydírání. "Poté, co mě propustili z výkonu trestu, jsem Švába kontaktoval. Sešli jsme se na kávě a on mi nabídl práci v Dubaji," popsal Dimitrov, kterého v soudní síni chrání trojice těžkooděnců a neprůstřelná vesta.

Právě do Dubaje gang podle obžaloby vylákal v roce 2012 devětačtyřicetiletého podnikatele, kterého prý následně usmrtil v poušti. Dimitrov to potvrdil. Původně prý bylo v plánu byznysmana vysadit z auta a opustit, pak ale Libor Skopalík vytáhl z kufru vozu lopaty a Klement dal klečícímu podnikateli fólii přes obličej. "Skopalík mi říkal, ať držím hubu a ať odházím lopatou písek. Pán ležel na zemi a Klement ho mlátil kamenem do hlavy. Nevím, jak dlouho to trvalo, já už jsem se tam potom nekoukal,“ uvedl. Tělo prý poté uložili do vyhloubené díry.

Žalobce klade skupině za vinu i loňskou smrt dvaasedmdesátiletého podnikatele. Unesla ho prý do Nice a poté zastřelila v Itálii. Libor Skopalík dnes u soudu odmítl vypovídat, předseda soudního senátu Tomáš Durdík však přečetl jeho dřívější výpověď na policii, v níž za vraha označil Klementa a svou vinu na vraždě popřel.

"Vše bylo od počátku nasměrováno k získání finančních prostředků bez jakéhokoliv násilí. Skutek, který je mi kladen za vinu, jsem nespáchal. Jsem z katolické rodiny, nedokázal bych to," řekl Skopalík kriminalistům. "Pánovi jsme vařili kávu, čaj, dávali ovoce a jeho léky na srdce s jasným záměrem - propustit ho co nejdříve domů," tvrdil. Podnikatele prý při močení u silnice nečekaně zastřelil Klement. "Lekl jsem se, neumím si vůbec vysvětlit, proč se to stalo," dodal.

Rok před první vraždou vylákal gang podle obžaloby do Valencie někdejšího českého provozovatele internetových portálů, jenž se musel z tamního zajetí vyplatit částkou 34 milionů korun. Šváb si údajně následně vytipoval úspěšného českého hráče pokeru, kterého vábil na smyšlený privátní turnaj do Cannes. Plán mu ale nevyšel. Loni pak prý gang nalákal do Nice i majitele jachty, jemuž zřejmě zachránilo život to, že do Francie nepřicestoval sám, ale s celou rodinou.

Soudce vyslýchá jednotlivé obžalované odděleně. Ve středu budou vypovídat Klement a Přeučil, ve čtvrtek pak Šváb. V dalším týdnu by měly následovat výslechy svědků.