Cena akcií největší světové maloobchodní společnosti Walmart stoupla o více než dvě procenta. Firma vykázala výrazný nárůst čtvrtletního zisku, který tak překonal očekávání analytiků. Vzhůru dnes zamířily také například akcie největšího světového internetového obchodu Amazon.

"Domnívám se, že čísla Walmartu podpořila investory. Je to vzhledem k velikosti tohoto podniku tak trochu ukazatel vývoje ekonomiky a nálady spotřebitelů," uvedl analytik Chuck Carlson ze společnosti Horizon Investment Services.

Ve Washingtonu dnes začalo další kolo obchodních rozhovorů mezi USA a Čínou. Od čtvrtka by se mělo jednat na vysoké úrovni pod vedením amerického obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera. Jednání se mají zúčastnit rovněž ministr financí Steven Mnuchin, ministr obchodu Wilbur Ross a poradci Bílého domu Larry Kudlow a Peter Navarro. Čínskou stranu by měl zastupovat mimo jiné vicepremiér Liou Che.

Americký prezident Donald Trump dnes uvedl, že obchodní rozhovory s Čínou se vyvíjejí dobře. Peking se podle něj bude snažit, aby odvrátil hrozící zvýšení amerických cel na dovoz čínského zboží. Minulý týden rozhovory skončily bez dohody, zástupci obou stran však avizovali pokrok v některých klíčových otázkách.

Na devizovém trhu dnes dolar oslaboval, protože optimismus ohledně obchodních rozhovorů mezi USA a Čínou podpořil zájem investorů o rizikovější aktiva. Kolem 22:00 SEČ vykazovalo euro vůči dolaru nárůst o 0,3 procenta na 1,1340 USD.

"Doufáme, že uslyšíme více pozitivních zpráv ohledně obchodu," uvedl podle agentury Reuters analytik Dean Popplewell ze společnosti Oanda. "Dolar by měl být pod tlakem, protože ztrácí přitažlivost bezpečného útočiště," dodal.

Britská libra dnes těžila z relativně příznivých údajů o trhu práce a z nadějí, že premiérce Therese Mayové se podaří přimět Evropskou unii k ústupkům v dohodě o podmínkách brexitu. Vůči dolaru si libra připisovala 1,1 procenta na 1,3066 USD. Mayová se ve středu setká v Bruselu s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.