Hayek od roku 2006 působí jako generální tajemník libanonské rady pro privatizaci. O své nominaci na prezidenta SB informoval na twitteru, kde zveřejnil i nominační dopis libanonského ministerstva financí.

Trumpův kandidát Malpass je tajemníkem amerického ministerstva financí pro mezinárodní záležitosti. Jeho nominace měla ze strany některých členů rady SB vlažnou odezvu, protože v minulosti banku i některé další mezinárodní instituce kritizoval.

Prezidentem Světové banky je tradičně Američan vybraný administrativou USA, zatímco v čele sesterského Mezinárodního měnového fondu (MMF) stojí zástupce Evropy. Proti této tradici se ale v posledních letech začínají stavět rozvíjející se země.

Hayekova nominace by podle agentury Reuters mohla do boje o post prezidenta SB přitáhnout další kandidáty. Banka nominace přijímá do 14. března a před hlasováním rady zúží výběr maximálně na tři kandidáty. Předpokládá se, že nový prezident bude vybrán ještě před dubnovým zasedáním SB a MMF.

Dosavadní prezident SB Jim Yong Kim z funkce odstoupil 1. února, více než tři roky před vypršením mandátu. Podle médií měl určité názorové neshody s Trumpem. Kim byl ve funkci druhé funkční období, na obě období byl nominován bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou.

Světová banka byla původně založena na pomoc zemím zasaženým druhou světovou válkou. V současnosti je její hlavní úlohou snižovat chudobu prostřednictvím půjček vládám nebo soukromým subjektům rozvojových a středně bohatých zemí. Kromě peněz poskytuje i technickou pomoc a poradenské služby. Banka je vlastněna členskými zeměmi, podíly odpovídají hospodářské síle zemí.