Skupina Fenix Group letos podle Svozila utrží zhruba 1,6 miliardy korun, z toho na vývoz do Británie připadne 220 milionů korun. Fenix Group má zároveň v Británii výrobní pobočku. "Ve středně- a dlouhodobém období vnímáme brexit jako příležitost a očekáváme navýšení prodejů do Velké Británie a zemí spojených společnou obchodní politikou," uvedl Svozil.

Firma se už na brexit s předstihem chystá, jelikož do Británie vyváží a zároveň z ní importuje některé zboží. "Na obou stranách vytváříme zhruba pětiměsíční zásoby. Očekáváme, že je to dostatečně dlouhá doba na to, aby vyhrocená a ukvapená politická rozhodnutí kariérních politiků vystřídala racionalita byznysu," podotkl Svozil.

Podle Svozila zatím nelze provést přesnější kalkulaci dopadu brexitu na tržby Fenix Group, jelikož situace je stále nevyzpytatelná. "Očekáváme problémy v prvním roce, nicméně dlouhodobě očekáváme posílení našeho byznysu. A to zejména poté, co Velká Británie odejde z jednotného trhu EU a uzavře obchodní smlouvy s USA, se zeměmi Commonwealthu a dalšími významnými globálními teritorii," míní Svozil.

Svozil kvůli Brexitu předpovídá velký tlak zejména od německých vývozců na německou vládu, jelikož ekonomika EU bude vzhledem k obchodní bilanci postižena přibližně dvakrát více než britská ekonomika. "Očekávám, že Británie bude recipročně vytvářet naprosto stejné obchodní a netarifní překážky, jako budou vůči ní uplatňovat země EU. Problém je tedy čistě na naší straně," upozornil.

Skupině Fenix Group loni vzrostly tržby meziročně o 12 procent na rekordních 1,44 miliardy korun. O rok dřív firma utržila 1,28 miliardy korun. Zisk holdingu se loni zvýšil o pět procent na 174 milionů korun. Loňský růst tržeb byl podle Svozila způsoben pozitivním vývojem na 20 hlavních trzích holdingu, z nichž 15 je členských zemí Evropské unie. Největším odbytištěm byla Česká republika, za kterou následovala Francie, Velká Británie, Slovensko, Německo, Švédsko, Dánsko, Finsko, Rakousko a Španělsko.

Fenix Group v sedmi zemích zaměstnává 323 zaměstnanců, z toho v České republice jich má 178. Vedle České republiky má své výrobní zázemí také na Slovensku, ve Francii, Španělsku, Velké Británii, Norsku a Německu.

Společnost Fenix Group vznikla v roce 1990. Zaměřuje se na výrobu podlahových a stropních topných fólií, topných kabelů, rohoží, topných panelů a přímotopných elektrických konvektorů.