"Došlo k drobným korekcím návrhu na obou stranách, nicméně to zásadní trvá," řekl dnes ČTK Hrb. Zopakoval, že pokud se nepodaří zvýšení mezd dohodnout, bude platit současné znění kolektivní smlouvy platné do roku 2022. Nynější kolektivní smlouva obsahuje takzvaný inflační automat, což znamená nárůst pro tarifní mzdy o 2,3 procenta. "Pro smluvní mzdy tam automat není, takže by bohužel v roce 2019 měly nulový nárůst," uvedl Hrb. Konkrétně v dukovanské elektrárně má podle něho smluvní mzdu necelá polovina zaměstnanců.

"Na úvod dnešního jednání odbory oznámily, že trvají na svém návrhu růstu tarifních a smluvních mezd v roce 2019 o devět procent. Doplnily, že chtějí zajistit zejména růst smluvních mezd pro zaměstnance s nižším příjmem," uvedl dnes Kříž. Zaměstnavatel podle něj předložil svůj návrh na růst tarifních mezd pro příští rok o čtyři procenta, růst smluvních mezd v divizi jaderná energetika a divizi klasická energetika také o čtyři procenta a růst smluvních mezd v ostatních divizích o 3,3 procenta. "Svůj návrh doplnil ještě o garanci růstu mezd minimálně o inflaci pro všechny zaměstnance se základní smluvní mzdou ve výši 35.000 Kč a méně," dodal Kříž.

Vyjednávání o mzdách ve skupině ČEZ letos doprovází série protestů. Zhruba 80 zaměstnanců ČEZ demonstrovalo na začátku prosince za vyšší růst mezd před centrálou firmy v Praze, protesty se tehdy uskutečnily také přímo v jaderných elektrárnách v Temelíně a Dukovanech. Tento týden se pak demonstrace uskutečnily přímo před oběma jadernými elektrárnami. V Temelíně se v pondělí sešlo asi 70 zaměstnanců, v Dukovanech v úterý zhruba 150.

Samostatně vyjednává o mzdách s tamními odbory také vedení Severočeských dolů, které ČEZ plně ovládá. Před budovou ředitelství společnosti v Chomutově minulý pátek demonstrovalo na 500 lidí. Minulý týden se naopak s vedením ČEZ dohodli na růstu mezd odboráři integrovaných dceřiných firem skupiny, mezi které patří mimo jiné společnosti ČEZ Distribuce a ČEZ ESCO. Tarifní mzdy zaměstnanců z těchto firem porostou v příštím roce mezi pěti až šesti procenty.

Celá skupina ČEZ dohromady zaměstnává asi 27.000 lidí, z toho zhruba 20.000 lidí v Česku. Samotná ČEZ a.s. má asi 5500 zaměstnanců. V dukovanské elektrárně pracuje asi 1300 lidí, temelínská elektrárna má zhruba 1250 zaměstnanců.

Průměrnou mzdu ve firmě ČEZ nesděluje. Argumentuje tím, že ukazatel nemá vypovídající hodnotu, protože podnik zaměstnává lidi z různých oborů a na různých typech pozic. Týdeník Euro v listopadu uvedl, že průměrná měsíční hrubá mzda v ČEZ včetně odměn v roce 2017 činila 63.805 Kč. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila v letošním třetím čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda v odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, do kterého ČEZ patří, 43.260 Kč.

Průměrná hrubá mzda v ČR celkem se pak ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 2458 korun na 31.516 Kč. Nominální nárůst činil 8,5 procenta, reálně po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda vyšší o šest procent, vyplývá z dat ČSÚ.

ČEZ je největší česká energetická firma. Loni jí meziročně vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun. Tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun.